fbpx

Az MKB Bank új agrárhitel-konstrukciót jelentett be

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 június 04.

Az MKB Bank az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal (AVHGA) együttműködve új, az eddigieknél kedvezőbb finanszírozású agrárhitel-konstrukciót dolgozott ki, valamint együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetemmel. Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Nagy István agrárminiszter is.

Az MKB Bank – a mezőgazdasági finanszírozás szakértője – Agrárpartner programja kiemelt figyelmet fordít a magyar agrárium támogatására és az ezt szolgáló szakmai partnerségek építésére. Az MKB Bank az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal együttműködésben kidolgozott új agrárhitel-konstrukciója az eddigieknél kedvezőbb finanszírozást nyújt. Az őstermelők, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók a vállalkozásuk életciklusához és a gazdálkodás szezonalitásához igazítható, személyre szabható finanszírozási lehetőséget kaphatnak. A finanszírozást – maximum 20 év futamidőre – termőföldvásárlásra, mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó beruházásra – maximum 10 év futamidőre –,fejlesztésre fordíthatják, továbbá – maximum 5 éves futamidővel – akár szabad felhasználású hitelként is igényelhetik. A termőföld, valamint a magánszemély készfizető kezessége mellett a hitel további fő fedezetéül az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességvállalása szolgálhat.


Nagy István, Palkovics László, Balog Ádám és Herczegh András

Az MKB Bank támogatást nyújt az egyetemi képzésekhez, kutatásokhoz

A Szent István Egyetem gyakorlatorientált képzést folytató felsőoktatási intézményként rendkívüli képzési tapasztalattal, átfogó elméleti és alkalmazott kutatási referenciával rendelkezik. Az MKB Bank aktívan vesz részt a jövő agrárgenerációjának képzésében és az agráriumhoz kötődő életpályamodell népszerűsítésében. A most aláírt együttműködési megállapodás értelmében az MKB Bank a jövőben szakmai támogatást nyújt az egyetemi képzésekhez, kutatásokhoz. – Az MKB Bank alapelve, létezésének lényege az együttműködés. Legyen szó akár ügyfelekről, akár partnerekről, célunk minden esetben az, hogy a kölcsönös előnyök mentén olyan értékeket teremtsünk, amelyek a folyamatos haladást, a jövő tervezhetőségét, összességében a közösség jövőbeli érdekeit szolgálják. Köszönjük az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány eddigi együttműködését, és nagy-nagy bizalommal tekintünk a Szent István Egyetemmel történő jövőbeni együttműködés elé – prognosztizálta dr. Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója.

– Az egyetemünkön folyó mezőgazdasági kutatás-fejlesztési projektek és képzések kitörési pontot jelenthetnek a fiatalok számára, illetve hosszú távon elősegíthetik a regionális/lokális munkaerőpiac erősödését, valamint katalizálhatják a helyi gazdaságok működését. Mind a Szent István Egyetem, mind az MKB Bank munkájának alapja a tudás és a tudás megosztása. A most aláírásra kerülő megállapodás lehetőségeket teremt a tudásmegosztásra olyan jelentős mezőgazdasági témákban, mint az agrárinnováció, az agrárdigitalizáció és az agrárkompetenciák fejlesztése – mondta Dr. Palkovics László, a SZIE rektora.

Dr. Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója is összefoglalta az együttműködés jelentőségét: – Az MKB Bank korábban nem számított az agrárium kiemelt finanszírozói közé, az utóbbi időszakban azonban rendkívül dinamikusan fejlődött ezen a területen, ami nagy részben a bankban kialakított agrárszakmai háttértudásnak köszönhető. Az Agrár Széchenyi Kártya programban, valamint a Vidékfejlesztési Program projektjeinek finanszírozásában egyaránt kiválóan működött együtt az MKB Bank és az AVHGA, ezeket a termékeket a most induló új konstrukció jól kiegészíti.