fbpx

Újra Mezőfalván lesz a legnagyobb szántóföldi kiállítás

Írta: Sándor Ildikó - 2019 április 17.

Már csak hetek választanak el minket az ország legnagyobb szántóföldi kiállításától, gépforgalmazók, nemesítők, fajtatulajdonosok várják, hogy a gyakorlatban is bizonyíthassanak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közreműködésével – idén is megrendezi a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-t, május 23-24-én, ismét Mezőfalván.

– A 2017-es év pozitív tapasztalatai és visszajelzései alapján nem volt kérdés, hogy a kamara tavaly újra megrendezi a kiállítást, aminek megszervezésében a MEGFOSZ volt a partnerünk. 2018-ban az ország más régiójába vittük a rendezvényt: a Békés megyei Mezőhegyesre, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság kiállítási centrumába. Idén pedig visszatérünk az első helyszínre, Fejér megyébe – mondta a kiállítás beharangozó sajtótájékoztatóján Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

A III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShownak ismét a Mezőfalvai Mezőgazdasági Zrt. területe ad otthont. Az ország legszélesebb körű álló- és mozgógépes szabadtéri rendezvényén már hagyományosan az a cél, hogy komplex, meghatározó tájékozódási pont legyen a gazdálkodóknak, és segítse őket a fejlődést biztosító döntések meghozatalában.

Ez az ország egyetlen olyan álló- és mozgógépes szabadtéri kiállítása, ahol a mezőgazdasági gépek legszélesebb kínálata megtekinthető. A mozgógép-bemutatón működés közben figyelhetik meg a látogatók a szántóföldi munkákat ellátó legmodernebb eszközöket, gépeket, gépkapcsolatokat.

A parcellák már startra készek

A gépbemutatók mellett a mikro- és demóparcelláknál termesztéstechnológiai újdonságokat láthatunk, a legújabb nemesítési és kutatási eredmények a gyakorlatban mutatkoznak be, köztük nagy és biztonságos termést ígérő fajták, hibridek. A magágyakat időben előkészítették, a kiállító cégek pedig maguk gondozzák a saját fajtáikat, a saját technológiáik szerint, amihez az öntözési lehetőség is biztosított. Egyebek közt őszi búzával, repcével, borsóval, zabbal, lennel is találkozhatnak az érdeklődők.

Szakmai konferenciák is segítik majd a helyszínen a kilátogatókat. Ezek az agrárgazdaság aktualitásaival, a termelői kihívásokkal foglalkoznak, a sokak által ismert NAKAdémia sorozat is folytatódik, lesz PREGA kerekasztal-beszélgetés, valamint AgroFotó díjátadó.

Erdőgazdálkodás a NAK Show-n

Az agrárium egyik meghatározó ágazata az erdőgazdálkodás, mely az ország területének ötödét, a termőterületének több mint negyedét kitevő erdőkben folyik. A kamara a kiállításon megjelenő földtulajdonosok és mezőgazdálkodók részére be szeretné mutatni, hogy az erdőtelepítések, a fásítások és a fás szárú ültetvények hogyan járulhatnak hozzá a termőföldek racionális hasznosításához.

Az erdőgazdálkodási ágazatban is egyre nagyobb akadályt jelent a munkaerőhiány, ami miatt elodázhatatlan a meglehetősen elhasználódott hazai erdészeti géppark megújítása, ennek alátámasztására erdészeti gépbemutató is várja a kiállításra kilátogatókat.