fbpx

Aszály van, és ez így is marad

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 04.

A nyár első hónapja még a májusihoz hasonló hűvös idővel indult, majd június első hetében minden szinte átmenet nélkül megérkezett a hőség. 18-ától folyamatosan kánikula van, ezt csak egy átmeneti 2-3 napos enyhébb idő szakított félbe. Ami azonban a legjobban fáj, az az esőhiány.

 

kukorica furulyazik
A pöndörödés fiziológiai védekezés a vízvesztés ellen (forrás: agraragazat.hu)

 

Az őszi kalászsosok megúszták

A júniusi átlaghőmérséklet összességében 1-3 fokkal alakult magasabban a sokéves átlagnál. Bár a nyár első hónapja az átlagokat tekintve az egyik legcsapadékosabb hazánkban, az idén igen kevés eső hullott, jellemzően záporok, zivatarok formájában. A havi csapadékösszeg 1 és 53 mm között alakult az országban, ami jellemzően 40-60 mm-rel kevesebb a sokéves átlagnál – foglalja össze a helyzetet a met.hu.

A kalászosok és a repce érése a nagy melegben felgyorsult, az árpa aratják, és a búzatáblák is a viaszérés, teljes érés fenológiai fázisában járnak. A száraz időben a gombás megbetegedések nem tudnak kialakulni rajtuk. A napraforgó jellemzően csillagbimbós állapotban van. A kukorica is gyorsan fejlődik, jellemzően 3 szárcsomós állapotban jár, viszont már furulyáznak a levelei. Nyári növényeinknek igen nagy szüksége lenne egy kiadós csapadékra. Jelentősen növekedett a hőösszeg az elmúlt hetekben, ezzel együtt még mindig 20-70 foknappal kevesebb a tavalyinál, az átlaghoz képesti fejlődésbeli elmaradás 40 és 80 foknap közötti.

 

talajnedvesseg
A záporok csak foltokban emelték meg a talajnedvességet (forrás: met.hu)

 

Veszélyben a többi növény

 

Az érésben lévő gyümölcsöknek kedvezett a száraz idő, a forróság azonban lerövidítette az érés folyamatát. Ugyanígy a szőlő is hamar elvirágzott az idén. Az Agrárminisztérium, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését. Az erről szóló közlemény már meg is jelent. Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy a tartósan vízhiányos időszak alatt a vízhasználóknak nem kell vízkészletjárulékot fizetni az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat után, és a gazdálkodók élhetnek a rendkívüli öntözési vízhasználat lehetőségével is.

 

paradicsom kanalas level
A kanalasodó levelek azt mutatják, nem elég a víz (forrás: gazigazito.hu)

 

Folytatódik a száraz idő

 

Vasárnap csak néhol valószínű csapadék, majd hétfőn a Dunántúlon némi eső, keletebbre záporok lehetnek. Keddtől ismét szárazabb napok várhatók, így a következő egy hét csapadékösszege csak kevés helyen haladhatja meg az 5 mm-t. A talajok tovább száradnak. A hőmérséklet az átmenetileg mérséklődés után újra emelkedni kezd, és csütörtökön már ismét 35 fokos hőség várható.