fbpx

Kakasdra került a minőségi rendképző-rendterítő

Írta: Kristóf Imre - 2019 április 18.

1,5 milliós értékű Lely Lotus Combi 300-as rendképző-terítőgép volt a tétje annak a nyereményjátéknak, amit az Agrárágazat, a MezőHír és a Gépmax szaklapok ez évi előfizetői között indított kiadónk a Szakadáth-Gépker Kft.-vel közösen. A szerencse egy kakasdi családi gazdálkodónak kedvezett, aki 140 hektáron termel takarmányt az állatainak.

Nagy volt az öröm a Mátyás családnál, amikor a Szakadáth-Gépker Kft. házhoz szállította nyereményüket: egy Lely Lotus Combi 300-as rendképző-terítőt.

–Ez egy igazi főnyeremény, ami nagyon jó helyre jött – kiáltott fel Mátyás Gyula kakasdi családi gazdálkodó a küllemre is mutatós gép láttán, majd hozzátette: – Most aztán igazán érdemes volt előfizetni a MezőHírre így, hogy még a szerencse is mellénk szegődött. A Szakadáth-Gépker ügyvezetője, dr. Szakadáth Péter és testvére, a cég telepvezetője, László szakavatott mozdulatokkal vette le a szállításhoz használt hevedereket a gépről, miközben ifjabbik Mátyás Gyula gyorsan oda is állt a traktorral, hogy leemelje a gépet az utánfutóról. Dudás Ervin laptulajdonos gratulált a nyertes Mátyás családnak, és jó egészséget, hasznos munkát kívánt az új géphez. Ezek után Szakadáth László rögtönzött helyszíni gépbemutatót tartott a Mátyás család udvarán.

Rendsodró és terítő: kettő az egyben


Mátyás Gyula családi gazdálkodó 140 hektáron termel takarmányt

–A Lely Lotus 300-as azért is különleges, mert két gép – egyben. A holland Lely egy 3 méteres munkaszélességű rendsodrót és rendterítőt kombinált össze. Egyetlen kar átkattintásával a terítőből sodrót, illetve sodróból terítőt kaphatunk. A gép emellett nagyon strapabíró, mert a Lely fejlesztette ki a rotorra szerelt, tartósságukról híres Ro-fogakat is – összegezte a rendsodró-terítő előnyeit a telepvezető Szakadáth László.


Dudás Ervin laptulajdonos (balra) és Szakadáth László telepvezető (jobb oldalon) a nyertes, Mátyás Gyula és családja társaságában

„Magunk termeljük meg a takarmányt az állatainknak”

– Valóban ügyesnek néz ki, hamarosan munkába is fogjuk, és a „vallatásnál” majd kiderül, mit tud– jelentette ki Mátyás Gyula, fia és unokája társaságában, nagy szénabáláik tövében, miközben büszkén mutatta be a családi gazdaságát.

– Százhúsz magyartarkát tartunk kettős hasznosításra. Most 35-öt fejünk, a többi itt, a legelőn pedig húsmarha lesz. A borjaik most 120-130 kilósak, 250-300 kg közötti súllyal adom le őket tovább hizlalásra. Gabonát, kukoricát, szálastakarmányt, meg silót termelünk az állatoknak, és 100 ha szántón, 40 ha legelőn, 60 ha erdőn gazdálkodunk – mutat körbe Mátyás a festői szépségű domboldali legelőn, amin még patak is keresztülvezet. – Sajnos a föld nem egy tagban van, pedig akkor a gépeket jobban ki lehetne használni. A kárpótlásokkal vettük a területet, és így fejlesztettük a mai szintre – fejti fel a birtok történetét a 67. évét betöltő gazdálkodó, aki szerint ehhez a munkához nagy elhivatottság kell.

–Ezt szeretni kell! Aki nem szereti a földdel való munkát, az csak ráfizet. Ha elérkezett az aratás ideje, mindegy, hogy akár 40 fok van, a kombájnnak mennie kell, mert a gabonát akkor kell learatni, amikor megérett – osztja meg velünk közel fél évszázados tapasztalatát a gazda.

Ajándék géphez kardántengely is dukál

– A gép címkéjén rajta van a telefonszámunk is, ha bármi probléma adódna, szívesen segítünk személyesen vagy telefonon – teszi hozzá a Szakadáth-Gépker telephelyvezetője, aki még egy újabb nehéz tárgyat is kivesz a teherautójukból.

– Úgy gondoltuk, egy jó géphez egy nagyon jó kardántengely is dukál, úgyhogy ezt a Walterscheid kardántengelyt választottuk, amit szintén ajándékba hoztunk a géphez– adta át a gazdának a tartozékot Szakadáth László.

Igazán jó helyre került a nyeremény

– így összegezte az átadást a hazaúton Dudás Ervin laptulajdonos, aki szerint olyan gazda nyerte meg a rendképző-terítőt, akinek szüksége is van rá, hiszen a munkáját könnyíti a minőségi technika.