fbpx

Bulgáriában átlag feletti kalászostermésre számítanak

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 június 16.

Nagyon száraz volt az időjárás a vetés idén és kora tavasszal is Bulgáriában, csak emiatt nem jön össze a csúcstermés búzából. A téli csapadék ugyanis többet segített, mint ártott, és végül az utolsó pillanatban, májusban is megérkeztek az esők.

búzatábla
A hétvégén megindulnak a kombájnok (fotó: Horizont Média)

Bulgáriában, úgy tűnik, a legtöbb őszi kalászossal bevetett tábla jó vagy kiváló állapotban van, összességében szebb a kép, mint 2023-ban. A növényegészségügyi kihívások azonban jelentősebbek idén: az április első felét jellemző hőségben rosszul fejlődtek az oldalhajtások, a nagy hőingások miatt a kalászok felső része nem képzett szemet, a csapadékos periódusokban felszaporodtak a rozsdabetegségek, és kártevőből is sokkal több volt idén. A májusi esők már nem tudtak érdemben növelni a hozamokon.

A búza termőterülete 55 ezer hektárral kisebb a tavalyinál: 1,145 millió hektár. Árpából viszont 36 százalékkal nőtt a bevetett terület, elérve a 160 ezer hektárt. A betakarítás ezen a hétvégén kezdődik Bulgáriában.

Jelenleg a búza és az árpa hozamára vonatkozó elemzői becslések széles tartományban mozognak. A gazdálkodók átlagos búzatermésre számítanak, ami hektáronként 5,4–5,9 tonnát jelent. Az EU Bizottság műholdas rendszere szerint is 5,6 t/ha búza lehet az átlagtermés az országban, ami jobb a tavalyinál és 9 százalékkal haladja meg az 5 éves átlagot. A teljes búzatermés 6,4 millió tonna lehet, az optimista elemzők a 6,9 millió tonnát sem zárják ki.

A búzához hasonlóan az árpa termése is jobb lesz idén. A műholdas képek alapján az őszi és tavaszi árpa együttes átlaghozama 5,3 tonnára tehető, 7,4 százalékkal haladja meg az 5 éves átlagot. A teljes termés 850 ezer tonna lehet, optimális helyzetben akár 930 ezer tonna is.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Most nem az alföldi búza lesz rossz minőségű.