fbpx

A hamis és illegális növényvédő szerek visszaszorításáról egyeztettek a régió hatóságai

Írta: Kristóf Imre - 2018 december 18.

A visegrádi országok adó-, vám- és növényvédelmi hatóságai a hamis és illegális növényvédő szerek kereskedelme elleni fellépés érdekében egyeztettek a Magyar- és az Európai Növényvédelmi Szövetség szervezésében, Kisvárdán megrendezett III. Visegrádi Tanácskozáson.

Az Európai Unióban a kábítószerek után, a szervezett bűnözés második legjövedelmezőbb bevételi forrása az élelmiszerlánchoz tartozó termékekkel kapcsolatos visszaélés. Ezek visszaszorítására európai és nemzeti szinten is komoly küzdelem folyik a biztonságosabb élelmiszer megteremtése érdekében.

A Növényvédelmi Szövetség és az Európai Növényvédelmi Szövetség küldetésének tekinti a növényvédő szerek hamisítása és illegális kereskedelme elleni fellépést és a felhasználók tájékoztatását mert a hamis, és illegális növényvédő szerek a teljes élelmiszerláncban nagy kockázatot jelentenek.

Szalkai Gábor, a Növényvédelmi Szövetség ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a Növényvédelmi Szövetség fontos feladata a felhasználók és a fogyasztók tájékoztatása és a termékek helyes alkalmazásának elősegítése.  A Szövetség Hamisítás Elleni Munkacsoportot működtet, és olyan szakmai egyeztetéseknek biztosít teret, mint a Visegrádi Tanácskozás is. A konferencia célja, hogy hosszú távon a hamis és illegális növényvédő szerek forgalma, s ezáltal a felhasználók és fogyasztók kockázata csökkenjen.

A kisvárdai konferencián a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) nemzeti hatóságai a mindennapi működés során gyűjtött tapasztalataikat osztották meg egymással. A tanácskozás kiemelt célja volt, a hatóságok együttműködésének javítása a határokon átívelő illegális kereskedelmi láncok felszámolásában, illetve annak elérése, hogy szükség esetén akár egyszerre, összehangoltan tudjanak fellépni a szervezett bűnözéssel szemben.

Az összehangolt akciók közül már sikeres volt a nemrégiben lezajlott, Europol által koordinált és az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) támogatott SILVER AXE III fedőnevű akció is, melynek keretében mintegy 360 tonna engedély nélküli vagy hamisított növényvédő szert foglaltak le Európában.

A hamis és illegális növényvédő szerek:

  • ismeretlen, ellenőrizetlen összetételük miatt veszélyt jelenthetnek a felhasználójukra,
  • károsíthatják, akár tönkre is tehetik a termést,
  • szennyezhetik a talajt, az ivóvizet és a környezetet, valamint
  • az ezekkel kezelt növények ismeretlen mennyiségű és összetételű növényvédőszer-maradékot tartalmazhatnak, ami a termést eladhatatlanná teszi.

fotó: Bujdosó-Baranyi Krisztina, Tartalomgyár