fbpx

Fókuszban az alma lisztharmat

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 10.

A gyümölcsösök aktuális növényvédelmi problémáira és a lehetséges megoldásokra hívjuk fel a szakemberek figyelmét szakcikkünkben. A betegségek közül az almalisztharmat járványos fellépése a fogékony fajtákban (Idared, Jonathan) általában komoly gondot okozhat az almatermesztők számára.

Az eddig alma lisztharmatra nem fogékony fajták (Gála, Golden) levelein is megjelenhetnek a betegség tünetei, sőt a toleráns „Re” és egyéb rezisztens fajtákon is szokatlanul erős levélfertőzöttség alakult ki az elmúlt években. A gyakorlati tapasztalatok alapján az alma lisztharmatnak egy agresszívebb változata van jelen évek óta a régióban, amely átgondoltabb és összetettebb védekezést igényel a növényvédelmi szakemberektől. A Sumi Agro kínálatából kiemelkedik a Cyflamid lisztharmat elleni fungicid, amely egy originális hatóanyagcsalád (amidoxim) első tagja. Egyedülálló hatásmechanizmusa révén látványosan és gyorsan fejti ki hatását az almalisztharmat ellen, 0,3-0,5 l/ha dózisban. Rezisztenciatörő hatása révén kiváló rotációs partnere a triazoloknak és az SDHI fungicideknek. A Cyflamid különös előnye, hogy öt ponton avatkozik be a gomba életébe, így a lisztharmat ellen minden növekedési stádiumában hatékony. Ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy a virágzástól a vegetáció végéig bármikor kijuttatható évi két alkalommal, akár egymás után is, 10 nap körüli permetezési fordulóval. Ez a rugalmas kijuttatás teszi lehetővé, hogy kihasználjuk a készítmény akár preventív (megelőző), akárkuratív (gyógyító) hatását. A Cyflamidkiváló mélyhatása mellett erőteljes gázhatással is rendelkezik, emiatt sűrű ültetvényekben is nagy hatékonyságot mutat, és a permetezés befejezését követően két órával már csapadékálló. A csapadékos májusi időjárás kedvez a ventúriás varasodásnak. A járvány kialakulásának megelőzésére a zivatarok után szükséges elvégezni a gombaölő szeres védekezéseket, erre kiemelten a Tiuram Granuflow gombaölő szer alkalmazható több alkalommal is. A jól bevált kontakt gombaölő szer több ponton támadja a varasodás kórokozóját, ezért rezisztencia nem alakult ki ellene sehol a világon. Betakarítás előtt 35-40 nappal kipermetezve, 3 kg/ha dózisban elősegíti a gyümölcs színeződését.

Az állati károsítók közül a takácsatkák jelentethetik a legnagyobb problémát; különösen a sűrű, vízhajtásokkal zsúfolt fákon a permetlé nem képes megfelelően befedni minden levelet. Ilyen esetben csak részleges hatást lehet elérni az atkák ellen. Ezért a felszaporodás kezdetén célszerű védekezni a tojásölő hatással is rendelkező Nissorun készítménnyel, hogy minél korábban mentesüljenek az almafák az atkáktól. Ha ezzel elkéstünk, akkor az Ortus atkaölő szert javasoljuk 1 l/ha dózisban, amely a lárvák, a nymfák és a kifejlett alakok ellen hatásos, rövid, 4 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idő mellett.

Az ültetvényben a levéltetvek, a levélaknázó és a gyümölcsmolyok ellen két alkalommal is lehetséges védekezni a felszívódó hatású Mospilan 20 SG-vel. A méhekre nem jelölésköteles rovarölő szer kiválóan beilleszthető a védekezési technológiába a vegetáció során bármikor, akár virágzáskor is. Hosszú hatása révén kiváló rotációs partnere a fejlődésgátló inszekticideknek.

A korszerű, intenzív almaültetvények visszatérő problémája a tősarjak folyamatos képződése, amelyek eltávolítása a vértetvek miatt különösen indokolt. Erre ad megoldást almában a Kabuki. A gyomirtó szer a tősarjakra kipermetezve 0,8 l/ha dózisban azok gyors elszáradását okozzák, de a kétszikű gyomok is elpusztulnak a kezelés hatására.

2018 tavaszán a legtöbb almaültetvényben bőséges volt a virágzás, ráadásul elkerülte hazánkat a virágzáskori fagy. Ennek eredményeként a legtöbb virág megtermékenyült, az intenzív almás kertek szinte mindegyikében ritkításra volt szükség. Az extrém meleg időjárás hatására a virágzási idő rendkívül rövid volt, mindössze egy hétig tartott, így a legelső – fővirágzáskori – ritkításra alig néhány óra állt rendelkezésre.

Ezért is alkalmazták sokan a Sumi Agro gyümölcsritkító készítményét, az Exilist, amelyet a gyümölcsök 5-15 mm nagyság elérésekor kell kijuttatni. A benziladenin hatóanyagú Exilis a gyümölcsritkítás mellett az egyenletesebb termőrész berakódást és az alternancia csökkentését is elősegíti, ami az intenzív almatermesztés esetén rendkívül fontos.

A gibberelin (GA4/7) hatóanyagú Novagib sziromhullástól kezdve 3-4 alkalommal kijuttatva hatékonyan véd a parásodástól, és elősegíti a következő évi virágzást. A korszerű almaültetvényekben a stabil termőegyensúly fenntartása sok odafigyelést igényel a termelőktől, amihez a Sumi Agro készítményei megoldást jelenthetnek.

SZERZŐ: SIMON ZOLTÁN, MÉRNÖK-ÜZLETKÖTŐ • SUMI AGRO HUNGARY KFT.