fbpx

MezőHír – 2018-06 – június

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 10.


Előfizethető: [email protected]

Kedves Olvasó!

A szántóföldi kultúrákat termesztők zöménél lassan már kezdődik a kalászosok és a repce betakarítása. Ezen a területen az áprilisi rendkívüli hőhullámok miatt változó mértékű terméscsökkenés várható. Mindemellett Zsigó Róbert az agrártárca élelmiszer-biztonságért felelős államtitkára szerint az ország idei gabonaszükséglete biztosított lesz, és jelentős mennyiségű export árualap is képződik majd. A ténylegesen learatott gabona mennyiségét és a minőségi paramétereket azonban az aratáskori időjárás még lényegesen befolyásolhatja.

Ha hosszabb távra nézünk, komoly kérdéseket vet fel a Közös Agrárpolitika reformja, a 2020 utáni időszakban felhasználható támogatások szintje. Az eddig megjelent információkra reagálva Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára kifejtette, hogy a Közös Agrárpolitika finanszírozására javasolt költségvetés nem elegendő, különösen úgy, hogy a nemrég megjelent jogszabályi javaslatok lényegesen több terhet rónának a gazdákra, és bonyolultabbá tennék a jelenleg működő rendszert. „Nem várható el a gazdáktól, hogy többet teljesítsenek kevesebb támogatásért cserébe, ráadásul mindezt egy a jelenleginél jóval összetettebb szabályrendszer szerint” – fogalmazott az államtitkár egy külföldi szakmai fórumon.

A bolgár EU Elnökség szervezésében lezajlott találkozó volt az első alkalom, hogy az uniós agrárminiszterek véleményt cseréltek a Közös Agrárpolitika 2020 utáni jövőjére vonatkozó, június 1-jén megjelent jogszabályi javaslatokról. Jelentős változást jelent a 2014-2020-as programozási időszakhoz képest, hogy a KAP stratégiai tervek bevezetése miatt a közvetlen támogatások rendszerét és a vidékfejlesztésre vonatkozó szabályokat közös rendelet szabályozná. Az államtitkár szerint a támogatások elosztásának új modellje, az úgynevezett stratégiai tervezés nem egyeztethető össze a területalapú kifizetések logikájával, és mind a tagállamok, mind pedig a gazdák esetében az adminisztratív terhek jelentős emelkedéséhez vezethet. „Ellenezni fogunk minden olyan javaslatot, amely tovább bonyolítja a rendszert, hiszen az elmúlt években hatalmas erőfeszítéseket tettünk az agrárpolitikai szabályozás egyszerűsítésére, a gazdabarát támogatási rendszer megvalósítására” – emelte ki az államtitkár. „Az már most látszik, hogy az egyes ágazatokat – így különösen a tejelő és húshasznú szarvasmarhatartókat, a juhtartókat, a kertészeket vagy a fehérjenövényt termesztő gazdálkodókat – segítő, termeléshez kötött támogatások jelenlegi támogatási szintjének megtartása nehéz feladatnak ígérkezik. A többi, érintett tagállammal együttműködésben mindent megteszünk majd e támogatások szintjének megőrzése érdekében” – mondta el Feldman Zsolt.

Az agrárminiszterek az elnökséget ellátó bolgár miniszter javaslatára a mezőgazdasági generációs megújulás kérdéséről is egyeztettek. Az Agrárminisztérium államtitkára kiemelte, hogy Magyarország már most is minden lehetséges módon kedvez támogatási rendszerében a fiatal gazdálkodók számára, de kiemelten fontos, hogy a Közös Agrárpolitika még szélesebb eszköztárat biztosítson a fiatal gazdák támogatására, így segítve a generációváltást.

Üdvözlettel: Fodor Mihály főszerkesztő