fbpx

Bevált megoldások a kukorica gyomirtására

Írta: Szerkesztőség - 2015 február 28.

A kukorica gyomirtásának szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

 

 

 

„Családi vállalkozásunk Fejér megye középső részén, több mint 600 hektáron gazdálkodik. Legjelentősebb növényünk a kukorica, amit évről-évre 300 hektár körüli területen termesztünk. Természeti és egyéb adottságaink lehetővé teszik az intenzív technológiák alkalmazását mind műtrágya-, mind növényvédő szer és fajtahasználat terén.

A magas hozamok egyik feltétele a jó gyomirtás. Több éves kísérletezés után a nikoszulfuron hatóanyag maximális dózisa és a Zeagran 340 SE (terbutilazin + bromoxinil) 2 l/ha, valamint a Nitrosol 2,5 l/ha kombinációjában találtuk meg a számunkra tökéletes megoldást, amit már 3 éve alkalmazunk. A területeinken jellemző gyomok (parlagfű, libatop fajok, kakaslábfű, vadkender, keserűfűfélék és foltokban fenyércirok, acat) ellen nagyon gyorsan hat és tartamhatással rendelkezik. Igaz, be kell tartani néhány fontos szabályt: a kukorica 4–6 leveles fejlettségű legyen, 27–30 fok felett, illetve eső után 1-2 napig vagy egyéb stresszhelyzetben lévő kukoricát nem permetezünk. Szélcsendes időben hagyományos lapos sugarú, enyhe szélben légbeszívásos fúvókát használunk, közepes cseppmérettel és 250 l/ha permetlé mennyiséggel. Ezzel a technológiával egészen a betakarításig biztosítani tudjuk a növényállományunk gyommentességét, anélkül, hogy különösebb fitotoxikus tünet jelentkezne a kultúrnövényen.”
Petrohay György családi gazdálkodó, Seregélyes

 

 

„Békés megyében gazdálkodunk, 600 hektáron. Ebből általában 200 hektáron termesztünk kukoricát. Ezen kívül 150–180 hektár Clearfield napraforgónk szokott lenni. Az utóbbi években a magról kelő kétszikű gyomok mellett a napraforgó árvakelés jelenti a fő problémát a kukorica gyomirtásában.

A Nufarm területi képviselőjének javaslatára választottuk a tartamhatással is rendelkező Zeagran 340 SE tartalmú termékkombinációt. Az eredmény rendkívül meggyőző volt. A magról kelő kétszikűek a napraforgó árvakeléssel együtt már a kezelés után öt nappal teljesen elpusztultak, így a kukoricánk szépen fejlődött. A kezelést követően kaptunk csapadékot, így a készítmény tartamhatása egészen a tenyészidő végéig megmutatkozott.”
Misinkó Géza, Gyula

Ahogyan tavaly, úgy 2015-ben is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező kukoricatermesztéshez. Sőt, idén egy új kukorica gyomirtó szer csomaggal is jelentkezünk, melynek neve Zeagran Top. Számoljon velünk!

Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu