Bevált megoldások a kukorica gyomirtására

A kukorica gyomirtásának szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

 

 

 

„Családi vállalkozásunk Fejér megye középső részén, több mint 600 hektáron gazdálkodik. Legjelentősebb növényünk a kukorica, amit évről-évre 300 hektár körüli területen termesztünk. Természeti és egyéb adottságaink lehetővé teszik az intenzív technológiák alkalmazását mind műtrágya-, mind növényvédő szer és fajtahasználat terén.

A magas hozamok egyik feltétele a jó gyomirtás. Több éves kísérletezés után a nikoszulfuron hatóanyag maximális dózisa és a Zeagran 340 SE (terbutilazin + bromoxinil) 2 l/ha, valamint a Nitrosol 2,5 l/ha kombinációjában találtuk meg a számunkra tökéletes megoldást, amit már 3 éve alkalmazunk. A területeinken jellemző gyomok (parlagfű, libatop fajok, kakaslábfű, vadkender, keserűfűfélék és foltokban fenyércirok, acat) ellen nagyon gyorsan hat és tartamhatással rendelkezik. Igaz, be kell tartani néhány fontos szabályt: a kukorica 4–6 leveles fejlettségű legyen, 27–30 fok felett, illetve eső után 1-2 napig vagy egyéb stresszhelyzetben lévő kukoricát nem permetezünk. Szélcsendes időben hagyományos lapos sugarú, enyhe szélben légbeszívásos fúvókát használunk, közepes cseppmérettel és 250 l/ha permetlé mennyiséggel. Ezzel a technológiával egészen a betakarításig biztosítani tudjuk a növényállományunk gyommentességét, anélkül, hogy különösebb fitotoxikus tünet jelentkezne a kultúrnövényen.”
Petrohay György családi gazdálkodó, Seregélyes

 

 

„Békés megyében gazdálkodunk, 600 hektáron. Ebből általában 200 hektáron termesztünk kukoricát. Ezen kívül 150–180 hektár Clearfield napraforgónk szokott lenni. Az utóbbi években a magról kelő kétszikű gyomok mellett a napraforgó árvakelés jelenti a fő problémát a kukorica gyomirtásában.

A Nufarm területi képviselőjének javaslatára választottuk a tartamhatással is rendelkező Zeagran 340 SE tartalmú termékkombinációt. Az eredmény rendkívül meggyőző volt. A magról kelő kétszikűek a napraforgó árvakeléssel együtt már a kezelés után öt nappal teljesen elpusztultak, így a kukoricánk szépen fejlődött. A kezelést követően kaptunk csapadékot, így a készítmény tartamhatása egészen a tenyészidő végéig megmutatkozott.”
Misinkó Géza, Gyula

Ahogyan tavaly, úgy 2015-ben is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező kukoricatermesztéshez. Sőt, idén egy új kukorica gyomirtó szer csomaggal is jelentkezünk, melynek neve Zeagran Top. Számoljon velünk!

Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu

gyomirtás gyomirtó szer herbicid kukorica növényvédelem növényvédő szer Nufarm