fbpx

MezőHír – 2015-06 – június

Írta: Szerkesztőség - 2015 június 10.

 

 

Kedves Olvasó!

Óriási várakozás előzte meg a kertészeti gépbeszerzésekre fordítható támogatások kiírását, de még a várakozásokat is messze túlszárnyalva, gyakorlatilag egy napig sem lehetett pályázni erre a célra – a Miniszterelnökség már a kiírás első napján leállította a kis értékű és a nagy értékű kertészeti gépbeszerzések támogatási kérelmeinek benyújtását is.

A tárca közleménye szerint a benyújtást azért kellett felfüggeszteni, mert a nagy érdeklődés miatt kimerült az e célra szánt támogatási keret. Kertészeti gépbeszerzésekre összesen 10 milliárd forintot különítettek el, amelyből kis értékű (legfeljebb 35 millió forintos) és nagy értékű (maximum 140 milliós) beruházásokat támogattak.  A kertészeti gépek beszerzésére a mostani keret abból a 35 milliárd forint vidékfejlesztési forrásból származott, amelyet 2007-2013 között még nem használtak fel.

A mostani pályázaton minden olyan kertészetben használható gépi eszköz és berendezés beszerzésére lehetett pályázni, amelyhez nem volt szükség építési tevékenységre. A pályázatot azért írták ki, hogy ne maradjanak meg források a 2007-2013. közötti, előző vidékfejlesztési programból, ahol egyes jogcímeknél nem hívták le teljes mértékben a korábban elnyert uniós pénzeket a piaci szereplők, miközben a forrásokat legkésőbb az év végéig ki kellene fizetni (lapunk 16. oldalán hasznos tanácsokat olvashatnak azok, akik sikeresen benyújtották a pályázatot).

Emellett más, szintén fontos témakörben is új támogatási lehetőségek terveiről is hallhattunk. Az agrotrend.hu híre alapján több mint ötvenmilliárd forinttal támogatják majd az öntözéses gazdálkodás fejlesztését. Mintegy 53 milliárd forint fog rendelkezésre állni az öntözött területek növelését, a víztakarékosságot, az energiahatékonyságot, a meliorációt és a vízvisszatartást elősegítő beruházások támogatására a vidékfejlesztési program keretein belül, amelyre öntözésfejlesztési igényeiknek megfelelően a mezőgazdasági szereplők pályázhatnak majd.

Fehér Lóránt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárságának osztályvezetője egy országos öntözési konferencián elmondta: Brüsszelben belátható időn belül elfogadják a támogatást lehetővé tévő vidékfejlesztési programot. Az öntözéses gazdálkodás fontosságról kifejtette: ugyanazon a területen egy éven belül jelentkezhet az aszály és a belvíz, ezért egyrészt lényeges, hogy az időszakos víztöbbletet tárolják az optimális vízgazdálkodás kialakítása érdekében, másrészt pedig a vízfelhasználás hatékonyságát javító, az öntözött területek növelését támogató beruházások valósuljanak meg. A vidékfejlesztési program egyfelől a profitnövekedést, másfelől a környezeti célok megvalósulását szolgálja. Előbbi keretében támogatják például a vízfelhasználás hatékonyságát javító öntözéses gazdálkodás fejlesztését, a környezetvédelmen belül pedig többek között a partvédelmi zónák, a vizes élőhelyek létrehozását, valamint erózióvédelmi létesítmények kialakítását.

A vidékfejlesztési program keretében a pályázatokon keresztül lehetőség lesz a meglévő öntözőberendezések felújítására és újak beszerzésére is, valamint energia- és víztakarékos rendszerek megvalósítására.

A pályázatok elbírálásakor nagy szerepe lesz például az üzleti terv minőségének, a dolgozói létszám növelésének, illetve előny lesz, ha a pályázó tagja egy termelői csoportnak. Hozzátette, előnyben részesülnek a mikro- és kisvállalkozások, illetve pozitívumként veszik figyelembe az ökológiai gazdálkodás folytatását és az öt-tíz százaléknál nagyobb arányú vízhasználat-csökkentést, továbbá a megújuló energia alkalmazását. A programban a tervek szerint lehetőség lesz vissza nem térítendő tőkejuttatás, kamattámogatás és előleg igénybevételére is.

Üdvözlettel:Fodor Mihály főszerkesztő