fbpx

Beszélgetés Simon Lászlóval, a túrkevei Búzavirág Kft. ügyvezető igazgatójával

Írta: Szerkesztőség - 2015 november 23.

 

Üdvözöllek Laci! Kérlek, mondj néhány szót az általad irányított két cég tevékenységéről.

A Búzavirág Kft. 1657 ha szántó területen, Túrkeve külterületén gazdálkodik, és kizárólag szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik. Gazdaságunkban megtalálhatóak a hagyományos és az intenzív kultúrák is. Rendelkezünk öntözhető területekkel és lineár öntözőberendezéssel is. A főbb növények az őszi búza, őszi árpa, kukorica, napraforgó, csemegekukorica, borsó, hibridkukorica vetőmag, repce. Ezenkívül rendelkezem egy családi gazdasággal is, amely 200 ha-on tevékenykedik. Itt a fő növények az őszi árpa és a napraforgó. Ez a terület szintén Túrkeve határában helyezkedik el.

Milyen körülmények között gazdálkodtok?

A térségben rendkívül heterogén talajtípusok vannak, jobbára kötött és középkötött talajokkal rendelkezünk. A jobb adottságú területek mellett, melyeken az intenzív kultúrákat termesztjük, vannak olyan részek, amelyek megművelése rendkívüli nehézségeket okoz. A kötött részeken nehéz az ideális pillanatot kifogni a megfelelő talajállapot eléréséhez. Az átlag AK érték 25, talajaink – a térségre jellemzően – káliumban jól ellátottak.

Miért termesztetek ilyen nagy területen napraforgót? Mi az oka, hogy a P64LE25 fajtát választottátok?

A mi vidékünkön a napraforgó termésbiztonsága minden talajtípuson elfogadható, jól tolerálja a helyi szélsőséges viszonyokat, így megfelelő jövedelmezőséggel termeszthető. Évek óta termesztünk Pioneer fajtákat és jó tapasztalataink vannak velük, különösen elmondható ez a P64LE25-re. Számunkra fontos, hogy ez a piacon az egyik legkorábbi napraforgó, valamint állományszárítás nélkül betakarítható, ami jelentős költségmegtakarítást jelent. Jól tolerálja mind a csapadékos, mind a száraz viszonyokat, és nem utolsó sorban kiemelkedő termőképességgel rendelkezik.

Milyen termesztéstechnológiát alkalmaztok?

Túlnyomórészt hagyományos technológiával dolgozunk, szántunk a napraforgó alá. Ha lehet, ősszel elmunkáljuk, és ennek függvényében kap tavasszal 1 vagy 2 sor kombinátort. Az elővetemény általában őszi kalászos. A vetés 60 000 szem/ha, tápanyagként kap 1,5 q/ha NPK műtrágyát, 8-24-24 vagy 3×16-os összetételben. Idén vetéssel egy menetben 15 kg/ha Physiostart starter műtrágyát is kapott. Húzatást (sorköz kultivátorozást) alkalmazunk, lehetőség és időjárás függvényében, esetenként ekkor adunk még 1 q/ha pétisót.

Növényvédelemben használjátok az Express® technológiát?

Rendelkezünk olyan területekkel, ami aszattal fertőzött, itt elkerülhetetlen a használata. Alapból dimetenamid-P és pendimetalin kombinációt használunk, mert a területünk egyszikűekkel fertőzött, és ha ezek után igényli, természetesen az Express® technológiát alkalmazzuk. A gombaölő szeres védekezést hidas traktorral, csillagbimbós állapotban végezzük. Idén boscalid + dimoxistrobin kombinációt juttattunk ki.

Milyen terméseredményeket értetek el 2015-ben?

Termőhelytől függően (6 AK-tól 40 AK-ig) 3t/ha-tól 4,5 t/ha-ig szórtak az eredmények, de átlagban 3,7 t/ha napraforgómagot takarítottunk be, kb. 46%-os olajtartalommal. Ezzel az eredménnyel rendkívül elégedettek vagyunk, és minden évben kiegyeznénk vele. Meg kell jegyeznem, hogy más nemesítő házak hibridjeit is termesztjük, de a P64LE25 hozta a legjobb terméseredményt. Jövő évben is megkerülhetetlen lesz ez a fajta.

Köszönöm a beszélgetést!

Sarkady László
Pioneer területi agronómus