fbpx

Megszorulhat a szem

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 június 21.

Egészen jónak látszott mostanáig az idei búza- és árpatermés, a tavalyit túlszárnyalhatta volna az átlaghozam. A mostani szaharai hőség viszont megkérdőjelezi a végeredményt.

 

búza tejes eres
Virágzáskor még nagyon biztató volt a kép (fotó:Gönczi Krisztina)

 

A búza és árpa idei átlaghozamai a vártnál jobbnak mutatkoztak virágzáskor. A vetés körüli csúszásokat is szépen behozták az állományok. Most azonban nagyon veszélyessé vált a helyzet. A kalászosok egyetlen esélye tényleg az, ha megkéstek a fejlődésben, mert ez az egy hét szaharai kánikula megállíthatja a tejes érésen túljutott szemeket a fejlődésben. A tápanyagok beépülése egészen a viaszérés végéig tartana, de a tartós hőség és aszály kényszerérési folyamatokat indít be, a kelleténél jóval hamarabb lezárulnak az élettani folyamatok, és „megszorul” a szem. Egyébként tavaly is hasonló volt a tavasz és a nyárelő időjárása, de akkor két héttel tovább tartott a tavaszi aszály, és ugyanígy június első hetének végén érkezett a kánikula. Összességében rosszabb volt a helyzet, mint most.

 

Komárom-Esztergom és Veszprém megye más problémával is küzd. Mivel az őszi vetés megcsúszott, az sem tudott gyomirtani, aki egyébként szokott, tavasszal pedig a hideg és aszályos időjárás akadályozta a herbicidek érvényesülését. A környék különösen széltippanosként ismert, de a fenyércirok is nagyon feljövőben van itt. A hétvégén olyan táblával is találkoztam, ahol a távolból azt sem lehetett eldönteni, hogy egyáltalán kaszálót vagy gabonatáblát lát-e az ember. A fenyércirok esetében sajnos a szerrezisztenciával is számolni kell, szulfonil-ureákkal szemben ellenálló biotípusról is szó lehet.

 

gyomos gabonatábla
Itt vajon mit vágnak majd? A kép Veszprém megyében készült (Fotó: Gönczi Krisztina)

 

A legutolsó prognózisok szerint így festett a kép: Kezdődik: már jönnek az árcsökkentő, aratás előtti hírek.