fbpx

Nyilakkal védik a földhöz való jogukat az őslakosok

Írta: Szerkesztőség - 2021 június 21.

Több száz indián tüntetett Braziliában a kongresszusi épületnél a törvényjavaslat ellen, mely alapján a korábban őslakosok tulajdonába adott földeket a gazdaság szereplőihez juttatnák, ha azokat nem foglalták el, vagy nem hasznosították.

 

Őshonos föld
Az őslakosok földjét juttatnák a gazdaság szereplőinek, ha nem foglalták el még az indiánok
(Fotó csak illusztráció, készítette Barna Ferenc)

 

Őshonos brazilok tüntetettek népviseletben

A mezőgazdasági tárca által támogatott törvényjavaslat ellen léptek fel a tüntetők, amely védett őshonos területeket vonna a gazdasági tevékenység alá, miközben az indiánok jogai ezen így sérülnének.

A tollas fejdíszt és testfestéket viselő tüntetők követelték a kormány őslakosokkal foglalkozó hivatal vezetőjének menesztését, amiért nem védte meg jogaikat.

A rohamrendőrök megfékezték a tüntetőket, akik néhány nyilat lőttek az épület üvegablakaira. Személyi sérülés nem történt.

 

Várhatóan a héten születhet döntés a törvényjavaslat kapcsán

A törvénytervezet védett, őshonos területeket nyitna meg a mezőgazdaság és a bányászat előtt. A kormányzat az amazóniai térség gazdasági fejlesztését szorgalmazza a természeti és az ásványi erőforrások kiaknázása érdekében.

Az ügyben – az alkotmányossági garanciákat figyelembe véve – a legfelsőbb bíróságnak kell döntenie. Feltételezhető, hogy az indiánok javára döntenek majd, hivatkozva az őslakosok földjogainak alkotmányos biztosítékaira.

 

Forrás: REUTERS®

Összeállította: Barna Ferenc