fbpx

A VOGEL-NOOT SA/L rézsűkasza mezőgazdasági és kommunális alkalmazási lehetőségei

Írta: Szerkesztőség - 2010 május 10.

A VOGEL-NOOT vízszintes tengelyű szárzúzói évek óta a legnagyobb darabszámban eladott munkagépek között vannak, és a szántóföldi munkákra alkalmazható típusok jól ismertek a hazai gazdálkodó körében. Fontos azonban tudni, hogy a VOGEL-NOOT nem csak a szántóföldi, hanem a kommunális, erdészeti és gyümölcsösök termesztése során fellépő szárzúzási munkákra is tud optimális megoldást nyújtani. A mostani cikkünkben a talán kevésbe ismert SA/L rézsűzúzó alkalmazhatóságát szeretnénk jobban bemutatni.

 

Az SA/L zúzó egyik felhasználási területe az erdészeteknél a csemetekertek ápolása, a vadásztársaságoknál a nyiladékok kaszálása. Felmérések szerint a magyar gazdák döntő hányadának van a kezelésében erdő vagy frissen telepített csemete. Ezeknél a területeknél, de még inkább a csemetéknél fontos követelmény a gyommentesítés.

Az SA/L rézsűzúzó alkalmas a kommunális és vízügyi társaságok mindennapos feladatainak elvégzésére, illetve a mezőgazdasági vállalkozásoknál a parcellák körüli területek tisztán tartására is. Lassan esedékes lesz a parlagfű elleni védekezés, amelynek elmulasztását komoly szankciókkal büntetik. Az SA/L típusokkal tisztán tarthatók a tábla menti területek, amivel nem csak a parlagfű ellen védekezünk, de kultúrnövényeink gyomfertőzésének kockázatát is csökkentjük.

A VOGEL-NOOT SA/L típusú zúzó felépítésénél fogva mind standard szárzúzóként, mind oldalra kitolható szárzúzóként is használható. A hidraulikus fordítóműnek köszönhetően a szárzúzónk a traktor mellett haladva függőleges irányba +90°, lefelé -75°-ba képes elfordulni. Ezáltal gépünk a hagyományos traktor mögötti, illetve traktor melletti szárzúzásra, illetve árokpartok tisztítására, valamint az utakra, nyiladékokra belógó bokrok függőleges ápolására is alkalmas. A géppel még a villanypásztorok alját is gond nélkül tudjuk kezelni. A munka közbeni biztonságot a hidraulikus vagy rugós feszítésű keretcsillapítással növelhetjük, amelynek segítségével a szárzúzó akadályba ütközve hátrafelé kitér. Kissé egyszerűbb opció a hidroakkumulátoros munkahenger biztosítás, amely a kisebb ütődések elnyelésére lehet hasznos kiegészítő. A nagyobb munkaszélességű SA/L zúzót oldalra szerelt hajtóművel is kérhetjük, amely így egyrészt kevésbé terheli a kardántengely, másrészt a szárzúzót nagyobb szélességben lehet a traktor mellett kinyújtani. Különleges felhasználásra az SA/L szárzúzó front kivitelben, oldalsó támkerékkel is elérhető. Rézsű szárzúzónkat univerzális késekkel is felszerelhetjük, amelyekkel zöld, lágyszárú növényeket, akár füvet is gond nélkül nyírhatunk, vagy ha erősebb szárú növényzetet, illetve ha 3-4 cm vastagságú ágakat kell zúznunk – ami egy nyiladék gondozásánál mindennapos – akkor kalapácsokkal is rendelhetjük az SA/L típust. Az egyenetlen talajfelszín követéséről a teljes munkaszélességben egy sárkaparóval szerelt támasztóhenger gondoskodik. A rézsű szárzúzók 1,2 m-estől a 2,5 m-es munkaszélességig szerepelnek a VOGEL-NOOT palettáján.

Az SA/L típusú szárzúzót, csakúgy, mint a többi VOGEL-NOOT Master-Cut szárzúzót, elektronikusan kiegyensúlyozott rotor, erős és fokozatmentesen oldalra tolható függesztőkeret, extra erős hajtómű, valamint minőségi anyagok jellemzik. Ennek köszönhetően az utóbbi években a VOGEL-NOOT szárzúzók a hazai piacon vezető helyet foglaltak el, és ami még ennél is fontosabb, a gazdák és erdészek körében azóta is rendszeresen bizonyítják a sokoldalúságukat.

Természetesen az itt kiemelt SA/L típuson kívül a VOGEL-NOOT palettáján még több szárzúzó is megtalálható, az egészen kis munkaszélességű, 20-30 Le-s traktorok által vontatható TK típusoktól kezdve, a frontfüggesztésen is használható MU és TSA szériákon át, a legerősebb, akár 6 méter munkaszélességben is elérhető TST típusig. Válassza Ön is kitűnő ár-érték arányú munkagépeinket!