fbpx

Innovációs díj a KITE Precíziós Gazdasági Rendszerének

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 08.

A Magyar Innovációs Szövetség bírálóbizottsága 69 magyarországi vállalkozás közül választotta ki a 2020. évi innovációs nagydíjas társaságot: a KITE Zrt. Precíziós Gazdasági Rendszere (PGR) 2021-ben megkapta az Agrár Innovációs Díjat.

Az eseményhez kapcsolódóan további hét innovációs díjat, valamint az év Startup Innovációs Díját is odaítélték. Az ezzel kapcsolatos részletek az elismerésben részesítettekről és a sikeres innovációkról több tudható meg a Magyar Innovációs Szövetség kiadványából.

 

A KITE, Precíziós Gazdasági Rendszere a mezőgazdaságban
A rendszerben benne van, ami kell az agrárágazat fenntarthatóságához és a precíziós termeléshez (Fotó: KITE Zrt.)

 

Precíziós Gazdasági Rendszer 2020-ban született meg több korábbi fejlesztés eredményeként

A KITE Zrt. már 2010-ben elkezdte az RTK hálózat kiépítését Magyarországon, és 2012-re a szántóföldi területeken közel 100%-os lefedettséget ért el. Egy évtizede azonban még nem állt rendelkezésre a mezőgazdaságban az a precíziós technológia, amelynek végrehajtására az új okos eszközök hivatottak voltak.

Ezt a hiányt felismerve határozta el a KITE Zrt., hogy kidolgozza a főbb hazai növénykultúrák precíziós termesztéstechnológiai rendszerét. A precíziós technológiák kialakítását és ezek megismertetését támogató, 2016-ban a KITE Zrt. által benyújtott és elnyert „Üzemmérettől független komplex precíziós szaktanácsadási rendszer kialakítása” című pályázat ezen törekvések következő lépcsőfokát jelentette.

Ezen fejlesztések eredményeként született meg 2020-ban a PGR rendszer, melynek célja, hogy a precíziós megoldásokat a technológiai elemek minél szélesebb körére adaptálja az agráriumban, és a gazdaság lehetőségeihez mérten be is vezessék, lépésről lépésre. Megfelelő hátteret biztosított ehhez a KITE több évtizedes szaktanácsadási tevékenysége, és az agrárkutatással foglalkozó intézményekhez kötődő széleskörű kapcsolatrendszere.

 

A KITE, Precíziós Gazdasági Rendszere a mezőgazdaságban
A mezőgazdasági termelők precíziós munkáját támogatja az Innovációs Díjjal kitüntetett rendszer (Fotó: KITE Zrt.)

 

A PGR rendszer három, egymást támogató részegységből tevődik össze rendszert alkotva a mezőgazdasági termelést támogatva:

  • a 2010 óta fejlesztett Precíziós technológia,
  • a precíziós szolgáltatásokon alapuló Partner Profit Program,
  • a digitális alkalmazásokat tartalmazó PrecZone.

További információkért keresse a KITE Zrt. szaktanácsadóit, elérhetőségük megtalálható az rendszer weboldalán a Kapcsolat menüpont alatt, az alközpont kiválasztása után.

 

Forrás: KITE Zrt., Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc