fbpx

Összeomlottak a remények: pocsék termés Magyarországon

Írta: Kohout Zoltán - 2020 május 25.

Minden idők egyik legrosszabb termésére számít az ágazat szakmai szervezete a 2020-as évre.

 

Mélyen az átlag alatt

Noha év elején még jó kilátásaik lehettek a magyar gyümölcstermesztőknek – minden gyümölcsfajnál jó vagy kifejezetten jó volt a virágzás –, a várakozásokat hamar lehűtötték a március-végi, több hullámban érkező fagyok. A súlyos virág- és gyümölcskárok után a szintén példátlanul száraz tavasz a legtöbb termőhelyen tovább rontotta a megmaradó virágok termékenyülését, illetve a gyümölcsök kötődését. Ma a legerősebb fagykárokkal sújtott 2007-as és 2011-es szezonhoz hasonló alacsony gyümölcstermést vár a FruitVeb, ami durván 500 ezer tonnát jelent, miközben az átlagos években ennek csaknem a dupláját, 800-900 ezer, kivételesen jó években bő 1 tonnát produkál az ágazat.

 

Rossz és még romolhat

A legnagyobb terméskiesés a kajszi, az őszibarack és a cseresznye esetében várható. Kajsziból és ősziből egy normális évben 30-40 ezer tonna terem Magyarországon, cseresznyéből 15 ezer, körtéből 30-40 ezer, szilvából 65-70 ezer tonnát termő szilva esetében is körülbelül fél termést várunk idén. A két, legnagyobb területen termesztett gyümölcsfajunk az alma és a meggy. Míg erősebb években almából 800-850 ezer, átlagosan pedig 600 ezer tonnát szüretelünk, most legjobb esetben is 400 ezer tonnára számítunk (a június elején záruló tisztuló hullás tovább csökkenheti a becsült mennyiséget). A meggy esetében az átlagtermés 65-70 ezer, a jó termés 80-85 ezer tonna szokott lenni, idén ez aligha lesz több még a tavalyi 53 ezer tonnát is 10%-kal alulmúló mennyiségtől.

 

Milyen árak jönnek?

Az tehát biztos, hogy idén Magyarországon nem lesz kínálati piac. Egyébként Európában sem, ahol bár az időjárás jobban megkímélte az ültetvényeket, de immár két hónapja katasztrofális jelentések látnak napvilágot a betakarítási nehézségekről. A végleges európai termésprognózisok csak a nyár elején jelennek majd meg, de az vélelmezhető, hogy ott a logisztikai-szüretelési problémák tettek be a bő termésnek. Az árak nyilván az átlagosnál magasabbak lesznek, de – mint a szamóca kapcsán beláttuk, ahol szintén közepes-jó termés született, és szintén keresleti piaca van – várható, hogy az árak nem szállnak el.