fbpx

MezőHír – 2010-10 – október

Írta: Szerkesztőség - 2010 október 10.

 

 

Kedves Olvasó!

Rendezvényekkel, bemutatókkal teli időszakon van túl a szakma, s több helyen már az idei év mérlegét is igyekszenek megvonni az előadók — a kötetlen beszélgetések időszakában pedig a termelők, kereskedők, újságírók is. Lapunk — hagyományai szerint — a részletes értékelést novemberi számában, több szereplő véleménye alapján teszi meg, addig pedig sajnos nem nem nehéz kitalálni, hogy alapjaiban nagyon komoly kihívásokkal teli évként fogunk 2010-re visszagondolni. Egyedüli pozitívumként előzetesen csak a növénytermesztők számára kedvező felvásárlásiár-növekedést érdemes megjegyezni, ez azonban tényleg csak szépségtapasz.

Persze, a termelők többségének már most előre kell gondolkoznia, így ők a jövő évi terveket csiszolgatják — látszott mindez az említett kiállítások, rendezvények látogatóközönségén: sem létszámban, sem érdeklődésben nem volt hiány most sem — csak az a fránya vásárlókedv, a biztos financiális háttér nem olyan, mint azt akár a termelők, akár az őket kiszolgáló gyártók, kereskedők szeretnék.

Ha azonban kicsit könnyedebb témát keresünk, úgy nem hagyható ki a tény, miszerint a jogszabályváltozás után mostantól családi fogyasztásra bizonyos mennyiségig jövedékiadó-mentesen készíthető a sokak által kedvelt szeszes ital, a pálinka. Ez mindenképpen pozitívan értékelhető döntés, s a magam részéről

— szigorúan laikusként — nem gondolom, hogy alapjaiban megrázná a magyar pálinkák minőségéről alkotott imázst. Azt azonban a rendezvényeken folytatott sok-sok beszélgetés alapján úgy látjuk, hogy a szakma más, ennél jóval meghatározóbb témakörökben is várja már a reális és érthető iránymutatást az agrárvezetés részéről: azt, hogy mik lesznek a fő prioritások, milyen forrásokkal számolhat a gazdálkodói réteg és mi az, amire semmiképpen nem érdemes várni. Szóval, vannak még megválaszolatlan kérdések…

A mostani számunkat követően — az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően — összevont számmal jelentkezünk december elején. Következő találkozásunkig minden kedves olvasónknak sikeres őszt, kegyes időjárást, időben elvégezhető munkákat és legfőképpen idejében befolyó bevételeket kívánok — s ha valaki megengedheti magának az egyre barátságtalanabb reggeleken, akkor egy kupica finom, lélekmelegítő házipálinkát is!

Üdvözlettel:

Fodor Mihály főszerkesztő