Itt az ideje cselekedni!

A magyar zöldség- és gyümölcságazat fordulóponthoz érkezett, a jövőt a megújulás jelenti: a 20. századi technológiával nem lesz eredményes az ágazat a 21. században.

Három dolog szükséges a kihívásoknak való megfeleléshez: a megfelelő árualap, feldolgozottsági szint és a megfelelő piac, hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet nyílt napján.

Az ágazat fejlődéséhez elengedhetetlennek nevezte a termelői integrációt. Az összefogásban, közösségi fellépésben teremthetők meg leghatékonyabban a piacra jutás feltételei, valamint a zöldség és gyümölcs fogyasztásának növekedése. Piaci siker csak ott érhető el, ahol ágazati szinten válik szervezetté a termelés és az értékesítés. Pozitív adatnak nevezte, hogy tavaly 68 zöldség-gyümölcs szerveződés működött Magyarországon. Ezek termőterülete meghaladta a 33 ezer hektárt, ezzel a teljes zöldég-gyümölcs forgalom 22 százaléka termelői szerveződésen keresztül bonyolódott le tavaly, olvasható az MTI hírei között. A miniszter szerint 60 százalék fölé kell emelni ezt az arányt, akkor ki lehet jelenteni, hogy a termelés biztonságban van.

Ezeket olvasta már?

Itt az ideje cselekedni!
A zöldség-gyümölcs ágazatot az új technológiák és az integráció viheti sikerre.
Megerősítő trauma lett a sertéspestis?
Beválhat a jóslat: az ASP-krízis javíthatta az ágazat versenyképességét.
Nagy István a mezőgazdaság kilátásairól, kihívásairól
Nagy István agrárminiszter szerint napjainkban dől el, hogy skanzen vagy versenyképes ágazat válik a hazai mezőgazdaságból.
Frissült a nitrát-blokklista
Aktualizálták a nitrátérzékeny területek MePAR szerinti blokklistáját.