fbpx

Járvány: államközi megoldást kér a zöldség-gyümölcságazat

Írta: Kohout Zoltán - 2020 március 30.

Nő a mennyiség

 

A fűtött üvegházakban, fóliasátrakban a szedések már a télen, március elejétől folyamatosak, és egyre nagyobb mennyiségek kerülnek a feldolgozóba, csomagoló- és osztályozóüzemekbe. Az üvegházakban elindult a paradicsomszedés, és ott szintén nő a mennyiség, akárcsak a hidegfóliás káposztatermelőknél, ahonnan 2-3 hét múlva nagyobb mennyiségek áramlanak ki – tájékoztatta a nyilvánosságot a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke. Ledó Ferenc hozzátette: a hideg idő elmúltával következik majd a hidegfóliáspaprika-termesztőknél a nagy munka: a kiültetés.

 

Vivő van. Vevő lesz?

 

A szakember nem számít rá, hogy a jelentős mennyiségben kivitelre szánt hazai zöldség-gyümölcsexport logisztikai, szállítmányozási okok miatt nem jut el a külhoni piacokra. Az áruk szabad áramlást biztosítja, támogatja a belügyi operatív törzs, az áru zöldfolyosón utazhat. A kérdés az, hogy mennyit veszít a piac az európai országokban a járvány miatt fékeződő kereslet miatt. A másik kérdéses terület a hazai piac. A lényegében nullára visszaeső idegenforgalom jelentős kiesést okoz a zöldség-gyümölcságazatnak is: most természetesen kivárnak a kereskedők.

 

Edd az egészségért!

 

Ledó Ferenc úgy véli, ellátási gondok a járvány miatt nem lesznek, jelentős mennyiségű a tárolt áru: burgonya, gyökérzöldség, hagymafélék ugyan a nagy felvásárlási láz miatt egyes boltokban hiányozhatnak, de a megritkult készletek feltölthetőek lesznek. Friss gyümölcs, zöldség terén nem lesz gond, mert nő a mennyiség. A szakember biztatja is a lakosságot: fogyasszunk minél több friss zöldséget, gyümölcsöt – ezek megerősítik, immunizálják a szervezetet, amivel megelőzhetők és/vagy könnyebben leküzdhetők a betegségek.

 

A kérdés: a munkaerő

 

A nagy kérdés az, lesz-e elég kézimunkaerő? Az ágazatban foglalkoztatott főállásúak az iskolabezárás és más intézkedés miatt nagy számban kiesnek most a munkából, a pótlásuk nehéz, különösen a csomagolás, válogatás, osztályozás területén. Az alkalmimunka-vállalókra is nagy szükség volna a 2-3 héten belül induló spárgaszedéseknél, illetve onnantól folyamatosan a különféle szezonális termények betakarításában. E munkákat Dél-Magyarországon nagy többségükben erdélyi vendégmunkások végezték. Az ő pótlásuk érdekében államközi egyeztetést sürget a FruitVeb, hogy például meghívólevéllel alkalmazhatóak legyenek. A szakszövetség emellett egyetemistákat párnapos bevonását is szorgalmazza.