fbpx

AGROORG: 40 éve a mezőgazdasági informatikában

Írta: Fodor Mihály - 2020 május 04.

Mindig rendszerben gondolkodtunk

Az AGROORG lapunk olvasói számára is régóta jól csengő márkanév. Március elején a cég budapesti központjában beszélgettünk dr. Nattán István cégalapító tulajdonossal és Lantos Krisztina ügyvezető tulajdonossal a vállalkozás indulásáról, a fejlődés fő mérföldköveiről és a jövő kihívásairól.

Indulás a rendszerváltás előtt

– Hogyan pattant ki a 80-as évek legelején az ötlet, hogy agrárszoftveres vállalkozást indítsanak?

– N. I.: – Mezőgazdasági informatikai gyakorlattal (az első hazai asztali számítógép telepítési és kezdeti üzemeltetési tapasztalatával), agrárvégzettséggel a gombai termelőszövetkezet melléküzemágában profi rendszerszervezőkkel létrehoztunk egy szervezőirodát. Az akkorra már elképesztő mennyiségűre duzzadt papírmunka, ami a számviteltől a termelés irányításáig terjedt, szükségessé tette az új vállalkozási formák létrejöttét, az akkor megjelenő első „emberléptékű” számítástechnikai eszközök pedig lehetővé tették az üzemi szinten működtethető vállalati informatikai rendszerekben való gondolkodást. Mi egy integrált rendszer kialakítási lehetőségeit mértük fel több mezőgazdasági cég segítségével, és annak koncepcióját, alapjait tettük le akkor: ügyvitel, számvitel és termelésirányítás egy közös információs rendszerben. Lantos István alapítótársamnak meghatározó szerepe volt a rendszer megtervezésében, ő rakta össze a teljes koncepciót. Már akkor rendszerben gondolkodtunk, nem apránként haladtunk előre, hanem egyből teljes, átfogó működőképes integrált információs rendszert akartunk. Amikor az egyik megrendelőnk igényére megalkottuk egy ilyen integrált rendszer vázlatát, készítettünk költségkalkulációt, és annak alapján árajánlatot adtunk, eléggé megijedtünk az így kialakult közel tízmilliós nagyságrendtől. (Mondjuk 1981-ben ez az ijedtség jogos is volt!) A finanszírozhatóság érdekében azt javasoltuk, hogy több cég alapítson információs rendszerük kifejlesztésére egy gazdasági társaságot.

Főbb mérföldkövek

– Hogyan sikerült a terveket valóra váltani?

– N. I.: – Az elején úgy gondoltuk, hogy a rendszert teljes mélységig megtervezzük, a programozást pedig majd megcsinálja egy partnervállakozás. Erről többszöri nekifutás után kiderült, hogy nem lesz járható út. Még olyan is előfordult, hogy az alvállalkozó a mi munkánkat nem végezte el, ellenben a rendszerterveink alapján egy „saját” rendszerrel megjelent a piacon. Úgyhogy a továbbiakban kizárólag saját programozókat alkalmaztunk. Érdekes, hogy a kezdetekkor nem csak mezőgazdasági szoftvereink voltak, hanem komoly ipari alkalmazásokkal is jelen voltunk. Lantos István alapító társam annak idején például a Hajógyár teljes ügyviteli-számviteli munkáját fejlesztette. – Menyire voltak az elején nyitottak a partnerek a számítástechnikai szolgáltatás felé?– N. I.: – Akkoriban inkább könnyebb volt ez. Volt egy nyitottság a mezőgazdasági cégekben efelé, emellett nagyon kevesen voltunk a piacon olyanok, akik meg is tudtuk valósítani azt, amit ígértünk. Az a fajta integrált megoldás, amit biztosítunk, ma is unikum a piacon.

A kezdeti években egy szövetkezeti vezetőkből álló igazgatótanács segítette az AGROORG munkáját. Egy idő után – a rendszerváltás körül – az akkoriban jellemző óriási üzleti-vállalkozási pezsgés már nem kedvezett ennek a működtetési modellnek. Az üzletek alapvetően nagyon gyorsan köttettek, sokszor azonnali döntést igényeltek. Ez ezzel a szervezeti háttérrel nem volt megvalósítható. Ekkor úgy döntöttünk, hogy saját lábra állunk, ekkor alapítottuk meg a kft.-t.

A rendszer korábbi tulajdonosai, akiknek az invesztíciójából elindulhatott a projekt, úgy járultak hozzá a cégalapításhoz és a meglévő ügyfélkör átvételéhez, hogy számukra 5 évig díjtalanul szolgáltattuk a rendszer használatát. Ez egy korrekt megegyezés volt, természetesen tartottuk is. Egyébként több olyan partnerünk van, akivel így azóta is kiemelten jó, baráti kapcsolatban vagyunk!

– Krisztina, ön még kisgyerek volt, amikor a céget István az ön édesapjával elindította, most pedig a cég ügyvezetője. Soha nem volt kérdés, hogy itt fog dolgozni, vagy azért ez nem volt ennyire egyszerű út?

– L. K.: – Nem volt ez teljesen sima út, hisz közel harminc évesen jöttem a céghez, az ezredforduló előtt. Budapesten nőttem fel, a mezőgazdaság hozzám akkor még nem állt közel, közgazdásznak tanultam, és azon a pályán is dolgoztam. Édesapám mindig is szerette volna, hogy az AGROORG csapatát erősítsem. Aztán beadtam a derekam. Édesapám tapasztalata nagyon sokat segített abban, hogy beletanuljak az itteni folyamatokba, és a jól megtanult közgazdász szemlélet mellé a mezőgazdasági látásmódot is elsajátítsam. Sokat segített a mérlegképes könyvelő tanfolyam is, hisz alapvetően főkönyvelőkkel tárgyalunk, mindenképp tudnunk kell velük egy nyelvet beszélni.

Ma már kb. 250-300 közvetlen partnerünk van, s rajtuk keresztül kb. 500 vállalkozás élvezi a rendszer előnyeit. Több szolgáltató cég működik, aki pl. mások gazdálkodási naplóját vezeti a rendszereinkkel, vagy olyan könyvelőirodák, akik több mint negyven cégnek könyvelnek az AGROORG rendszerével.

Több platformon is fut az integrált rendszer

– Számítástechnikailag azért volt pár nehéz átállás az elmúlt évtizedekben, elég csak a DOS-Windows cserére, az Y2K-problémára gondolni. Okozott az komolyabb nehézségeket?

– N. I.: – Szerencsére tervezett munkákkal azokat gond nélkül kezeltük, partnereink pedig nagyon nem izgultak emiatt, megbíztak bennünk. Manapság a harmadik szoftvergenerációnál tartunk, ahol az alap adatbázist cseréljük le a mai legkorszerűbbre. Ami jelenleg izgalmasabb dolog, és van belőle pár érdekes beszélgetés, azok a felhő alapú tárhelyek és a mobilalkalmazások kérdései. Az a szakma egyértelmű véleménye, hogy vagy helyi hálózatban vagy felhőben kell dolgozni, mert ha ezt próbálják ötvözni, akkor az időbeli eltolódás miatt lesznek adatütközések. Partnereink – bár a felhő alkalmazásnak a mi esetünkben semmi akadálya nincs –, alapvetően inkább a helyi hálózatokat részesítik előnyben.

A mobil alkalmazások kicsit kényesebb kérdést jelentenek. Jelenleg nincs mobil alkalmazásunk – nem azért, mert nem tudnánk megcsinálni, hanem mert a rendes használathoz megfelelő mennyiségű információt kellene megjelentetni a képernyőn, amire a mobilok egyszerűen nem alkalmasak. Az input adatok – mivel több állandóan frissített adatbázissal kell egyezniük – biztonságos ellenőrzése mobillal nem lehetséges, ezért nem alkalmasak komolyabb adatfelvitelre sem.

– Hogyan épül fel a rendszer?

– L. K.: – Programjaink az AGROORG Információs Rendszer részeként és önállóan is működőképesek. Együttes használatuk esetén átfogják a teljes belső AGRO-menedzsment (ügyviteli-számviteli) rendszert (pénzügy-főkönyv-controlling, bér-munkaügy, készletgazdálkodás, tárgyieszköz-nyilvántartás, részvénykönyv), amit AGRO-production (termelési) programjaink (növénytermesztés-táblatörzskönyv-gazdálkodási napló, földbérlet-földhasználat, mezőgazdasági szolgáltatás, szárítási szolgáltatás, takarmánykeverés, integráció) egészítenek ki. Fontos, hogy mivel a rendszer integrált, így egy adatot csak egyszer kell bevinni, és azt minden részrendszer felhasználja. Programjaink egyedi számítógépeken vagy hálózatokon, Windows és Linux környezetben, azok legújabb verzióin is működtethetők, kapcsolódnak elektronikus adatszolgáltatáshoz, banki terminálokhoz, digitális mérleghez, térinformatikai rendszerhez, járműkövetéshez és GPS-technikához.

Kicsi, de ütőképes csapat

– Mekkora a csapat, aki biztosítja a folyamatos naprakészséget, beleértve a változó jogszabályoknak való megfelelést?

– N. I.: – Kicsi, de ütőképes! Nyolcan dolgozunk a cégnél, ebből négyen agráros végzettségűek vagyunk. Krisztina az ügyvezető-tulajdonos, én tanácsadóként segítem a munkát. Mivel a csapat minden tagja legalább 10 éve a mi munkatársunk, joggal állíthatjuk, hogy nálunk mindenki agráros. Ez évtől hardverszervizzel már nem foglalkozunk, viszont telefonos hardver-műszaki tanácsadással is segítjük partnereinket. A számítógép-műszaki feladatokat a partnereink a közelükben működő hardveres cégek, szakemberek segítségével – ha szükséges a mi tanácsadásunkkal –gyorsan, rugalmasan meg tudják oldani.

Szoftvereink – szerződési kötelezettségünk szerint – mindig megfelelnek az aktuális jogszabályoknak. A verziócserék, amik a garanciális fejlesztéseken kívül esnek, leginkább az új, fejlesztett megoldások miatt kerülnek piacra, vagy olyan felhasználói igény felmerülése esetén, amit érdemes beépíteni a rendszerbe.

A fenti riport a koronavírus okozta veszélyhelyzet hazai kialakulása előtt készült, így a nyomdába adás előtt még felhívtuk Lantos Krisztinát, hogy mi változott az AGROORG működésében az elmúlt napokban:

L. K.: – A márciusi rendezvényeinket – a hatósági tilalom, a partnereink és dolgozóink biztonsága érdekében – működésünk alatt először, sajnos, le kellett mondanunk, a partnereinkkel történő személyes találkozás ünnepe most elmaradt. Ősszel, ha megtartják a Bábolnai Gazdanapok kiállítást, akkor a szokott módon találkozhatunk, és késő ősszel az AGROORG saját rendezvényeit is bepótoljuk.

Ezek mellett partnereink kiszolgálása, mint az elmúlt közel 40 évben, most is folyamatos. A kollégák home office foglalkoztatási lehetőségéről már a kínai helyzet ismeretében gondolkodtunk, és ezt most azonnal lehetővé tettük számukra. A fiatal kollégák – többgyerekesek, idős hozzátartozókról is gondoskodók – biztonságát a home office és a személyes találkozások lehetőség szerinti kerülése szolgálja.

A gyakorlatban, élesben tanuljuk ezt a módszert, és a tapasztalatok alapján még gördülékenyebbé tesszük. A programozóink és részben a szervező-betanító kollégák is távolról (online, távoli asztalon vagy csak telefonon) segítik a partnereinket fejlesztésekkel, hibajavításokkal, de akár több órás betanítással is. Ugyanilyen módon nem áll le a szoftverek értékesítése sem (távolról bemutatva azokat, akár órákon keresztül). Tavaly befejeztük a teljes szoftver-verzióváltást (a II. generációra) annak helyszíni betanításával együtt, ha esetleg partnereink még további betanítást igényelnek, azt távolról ugyanúgy el tudjuk végezni. Ha helyszíni munkavégzést igényelnek, és hatósági tiltás nem akadályozza, azt is vállaljuk.

Elkészítettük a szoftvereink következő (III. generáció=adatbázisváltás) fejlesztését, azok egy része már több partnerünknél is működik, és most lesz egy időszakunk, amikor a tesztelését teljesen befejezzük. Ezzel előkészítjük annak szélesebb partneri körben való terjesztését, és ezzel lehetővé tesszük a következő, a IV. szoftvergeneráció kifejlesztését.

– Hogyan vigyáznak az idősebb kollégákra?

– L. K.: – Tavaly szerencsére a tervezett generációváltás megtörtént nálunk. A járvány úgy érte cégünket, hogy az új kollégák begyakorolták a feladatokat, és ezért a helyszíni kapcsolattartásból az idősebb generációt már korábban visszavontuk. Őket lehetőségeink szerint így védjük, hisz tapasztalataik átadására, folyamatos tanácsaikra még az AGROORG következő 40 évében is igényt tartunk!