Fenntarthatóság? Innoválj, digitalizálj!

Válaszok a BASF-től a mezőgazdaság előtt álló kihívásokra

Együttműködés a fenntartható mezőgazdaságért címmel rendezett nemzetközi konferenciát 2018. november 19-én a Magyar Tudományos Akadémia épületében a világ egyik legnagyobb vegyipari vállalata, a BASF. A rendezvény kiváló fórumot teremtett a BASF növényvédelmi üzletágának globális vezetői és a magyar növényvédelmi hatóság szakemberei közötti párbeszédre, amelynek témája a mezőgazdaság jövője volt.

Christoph Hofmann, a rendezvényt szervező BASF Hungária Kft. Mezőgazdasági megoldások üzletágának vezetője rámutatott, a konferencia platformmá kíván válni, ahol a különböző érintettek (kormányzat, termelők, ipar) megvitathatják a mezőgazdaság jövőjének kérdéseit. A fenntarthatóság holisztikus megközelítése elengedhetetlen, ha az agráriumról beszélünk, hiszen környezeti, társadalmi és gazdasági szempontok is egyaránt érvényesülnek a döntésekben.

A rendezvény fővédnöke, dr. Feldman Zsolt (államtitkár, AM) szerint a gazdaságilag életképes, hatékony és erőforrásaival fenntarthatóan gazdálkodó mezőgazdasági termelés elérésének egyik kulcsa a precíziós gazdálkodás és a digitalizáció lehet. Zsigó Róbert (államtitkár, AM) az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia főbb elemei, aktualitásai kapcsán kiemelte: a növényvédőszer-használatból eredő, az emberi egészséget és a környezetet érintő kockázatokat is úgy kell csökkenteni, hogy ez ne veszélyeztesse a növények és növényi termékek károsítóktól való megvédését és a jó minőségű, biztonságos élelmiszer megtermelését.

Innováció és digitalizáció

− Az innováció tette a BASF-et vezető vegyipari vállalattá. Ennek jegyében erősítjük a kutatási és fejlesztési együttműködéseinket, és úgy alakítjuk ki a szervezetünket, hogy partnereink visszajelzései eljussanak a kutatóinkhoz. A digitalizáció segítségével új, izgalmas vevői kapcsolatokat építhetünk ki. Meg kívánjuk tartani vezető szerepünket a fenntarthatóság elméleti és gyakorlati területein, ezért tovább fokozzuk a fenntarthatósági szempontok figyelembe vételét az üzleti döntéseink során, formáljuk és ösztönözzük a fenntartható mezőgazdaságért folytatott vitákat. Mindent megteszünk a termelők támogatásáért, és azért, hogy pozitív örökséget hagyjunk a jövő generációja számára – hangsúlyozta Dr. Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária Kft. ügyvezetője, a BASF közép- és kelet-európai vezetője.

Paul Leonard, a BASF Mezőgazdasági megoldások üzletágának igazgatója az innováció, az elővigyázatosság és a fenntarthatóság témakörei köré szervezett előadásában hangsúlyozta: az innováció fontos a fenntartható mezőgazdaság eléréséhez, a gazdaságúj életre keltéséhez. A technológiai innováció kockázatvállalást igényel, és bizonytalanságra épül.

Tegyünk a növényvédőszerhamisítás ellen!

A konferencia egyik blokkja, a növényvédőszer-hamisítás elleni fellépések kapcsán dr. Bognár Lajos (helyettes államtitkár, AM) a jogi keretekről, a NÉBIH és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület munkájáról tartott előadásában hangsúlyozta: a szakminisztérium az egyik legfontosabb feladatának tartja a hamisított növényvédő szerek felderítését és piacról való kivonását. A hamisított és illegális növényvédő szerek világkereskedelme növekszik. A szervezett bűnözői csoportok által piacra dobott, egyre nagyobb mennyiségű hamis és illegális növényvédő szer valós veszélynek teszi ki a gazdálkodókat, a környezetet, a gazdaságot és nem utolsósorban a fogyasztók egészségét is.

Dr. Feldman Zsolt államtitkár szerint a hatékony mezőgazdasági termelés kulcsa a precíziós gazdálkodás és a digitalizáció lehet

− A fenntartható mezőgazdaság több élelmet termel kevesebb erőforrás felhasználásával, garantálja a termelő, a fogyasztó és a környezet biztonságát, valamint lehetővé teszi a gazdálkodók számára a nyereséges termelést. A rendkívül szigorú európai szabályozás és a szűkülő erőforrások azonban összetett problémahalmazt jelentenek a gazdáknak – hangoztatta Dr. Philippe Baudoin, a BASF európai engedélyezési vezetője, a hamisításellenes tevékenységek koordinátora. Érdekes összevetése szerint amíg az Egyesült Államokban kettő, addig Európában a soklépcsős engedélyezési folyamat és a közvélemény nyomása miatt hat év az átlagos piacra lépési idő egy-egy új termék esetében. Egyetlen új molekula engedélyezése átlagosan 11 évig tart, és 266 millió euróba kerül. Sokatmondó tény, hogy 2011 óta az 58 bejelentett molekulából 7 kapott engedélyt az EU-ban. Philippe Baudoin a rendkívül összetett engedélyezési rendszer egyszerűsítésében látja a megoldást. A három engedélyezési zóna kialakítása meggyorsíthatná a folyamatokat, így a tagországok gyorsan (4 hónap alatt) átvehetnék a valahol már engedélyezett hatóanyagú szerek dokumentációját – miközben a tapasztalat szerint jelenleg a vizsgálatokat minden tagország újra elvégzi, mindössze 10%ban tartva a határidőket. A másik hatalmas problémakört a növényvédőszer-hamisítás jelenti, ami 1,2 milliárd euró kárt okoz a gyártóknak. A hamisítás megfékezése a párhuzamos behozatal tiltásával és az átcsomagolással lenne megoldható.

BASF-megoldások a fenntarthatóságra

Julia Richter, a BASF Mezőgazdasági megoldások üzletágának fenntarthatósági munkatársa konkrét példákkal mutatta be, mit jelent a fenntartható mezőgazdaság a BASF olvasatában. A modern termelőknek olyan innovatív technológiákkal, megoldásokkal kell rendelkezniük, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy képesek legyenek a szükséges élelmiszert, takarmányt vagy üzemanyagot a fogyasztó, a környezet és a termelő számára is biztonságos módon előállítani.

− Az innováció csak gyakorlati akciókkal hasznos: magas szintű tudományt alkalmazunk a valódi világ problémáinak megoldására, az alapoktól szorosan együttműködve az egész mezőgazdasági közösséggel. Segítünk partnereinknek a termékek és szolgáltatások felelősségteljes felhasználásában, lehetővé téve számukra, hogy biztonságos körülmények között termeljenek, és hozzáférhessenek a legújabb innovációkhoz, valamint minden szükséges információhoz.

Újfajta megközelítéssel

A BASF új, élenjáró megoldásokat és eljárásokat is alkalmaz annak érdekében, hogy termékei és programjai valódi hasznosságát széleskörűen értékelhesse: – AgBalance™: a BASF úgy véli, hogy a fenntarthatósági programok is egyértelmű mérést igényelnek. Az AgBalance™ egy olyan komplex mérési rendszer, amely magában foglalja a termelési jövedelmezőségi mutatókat, a termékgondozás mérését és a biológiai sokféleség javítását. Tudományos értékelést nyújt a legszélesebb körű forgatókönyvekről, és ajánlásokat tesz arra, hogyan javítható a fenntarthatóság a mezőgazdaságban. A különböző partnerekkel együttműködve a BASF már számos tanulmányt végzett a világon ezzel az értékelési rendszerrel, hogy fenntarthatóbb eljárásokat és technikákat azonosítson a mezőgazdasági termelésben.

– A termékgondozás a vállalati stratégia középpontjában áll. Az állandó termékfejlesztés egyik példája a Stick and Stay technológia. Ennek az innovációnak köszönhetően a gombaölő szerek közvetlenül a levél felületére ragadhatnak, ami azt jelenti, hogy a növények hatékonyabban képesek felszívni az anyagot.

– A Supply Chain Track and Trace technológia segítségével nyomon követhetjük a növényvédő szerek útját a gyártástól a felhasználásig. Ez átláthatóbbá teszi az ellátási láncot, és segít megelőzni a hamisított termékek értékesítését.

A gazdálkodás napjainkra minden korábbinál komplexebb tevékenységgé változott. Az időjárás kiszámíthatatlansága, a kártevők és gyomok elleni védekezés nehézségei, a piaci áringadozások, a természeti erőforrások szűkössége és a Föld túlnépesedése komoly kihívást jelent a mezőgazdaság számára. E kihívásokra válaszul a BASF folytatja elkötelezett munkáját az innovatív megoldások fejlesztéséért, és hogy segítse a gazdálkodókat a lakosság élelmiszer iránti, növekvő igényének kielégítésében.

Dr. Feldman Zsolt államtitkár szerint a hatékony mezőgazdasági termelés kulcsa a precíziós gazdálkodás és a digitalizáció lehet

SZERZŐ: KALMÁR NÁRCISZ

Ezeket olvasta már?

A növényvédelmi előrejelzés szerepe
A cikksorozat negyedik része az előrejelzés fontosságára hívja fel a figyelmet.
A talajok vízháztartását meghatározó tényezők elemzése
A víz szerepe kiemelkedő a növénytermesztési gyakorlatban, hiszen a termelés hatékonyságát is döntően befolyásolja.
Hazai pályán mutatta be innovációit a Horsch
A termelők munkáját a piaci verseny, a munkaerőhiány nehezíti.
A Nufarmer Magazin 27. számának fő témája az őszi kalászosok és a repce (pdf)
Ingyenesen letölthető kiadványunk cikkeiből ötleteket meríthet az őszi munkálatok hatékony elvégzéséhez.