fbpx

Új lehetőségek a kukorica madárkár elleni védelmében

Írta: Szerkesztőség - 2018 január 24.

Az utóbbi pár évben sokkal fokozottabb figyelmet kíván meg a kukorica korai fejlődési szakaszában károsító – a csírázó kukoricát előszeretettel megtizedelő – madarak elleni védekezés.

A kukorica vetését követően, a csírázás és a kelés kezdetétől rendkívül sok veszély fenyegeti a növényeinket. Az egyik legáltalánosabb kockázati tényező a szántóföldjeinken mindenhol megtalálható pattanóbogarak lárvájának, a drótféregnek a károsítása. Tájegységenként eltérő erősséggel jelentkezik a kukoricabarkó, vagy a mocskos pajor, illetve a frittlégy lárvájának kártétele. Ezek ellen a kártevők ellen többé-kevésbé bejáratott védekezési technológiák állnak a termelők rendelkezésére. Az utóbbi pár évben azonban több kultúrában is megszaporodtak a galambok, fácánok és varjak által okozott kártételt leíró bejelentések. Nem egy esetben igen súlyos tőveszteség, vagy teljes állománypusztulás következik be a madárcsapatok által meglátogatott táblákon.

A kukorica esetében a madárkár elleni védekezés sikerességét és hatékonyságát erőteljesen befolyásolja a vetés ideje, az időjárás, a termesztett hibrid korai fejlődési erélye, illetve a fészkelési hely közelsége. Annak érdekében, hogy megóvjuk a fiatal növényállományt a kártételtől, és megakadályozzuk a részleges vagy teljes növénypusztulást, az egyik leghatékonyabb módszer a megfelelő madárrepellens készítménnyel történő csávázás.

A 2014-es évtől a Bayer egy régi jól bevált készítményt engedélyeztetett ezen probléma kiküszöbölésére, amelynek megújult – felhasználóbarátabb, kezelhetőbb lett – a formulációja. A kukorica vetőmag csávázására szolgáló MESUROL a növény fejlődésének kezdeti szakaszában nyújt védelmet a kukoricát dézsmáló galambok, varjak és fácánok ellen. A csávázott vetőmagok elvetése után a készítmény védőréteget alkot a csírázó vetőmag körül, és védelmet biztosít a károsító ellen a növények 5-6 leveles koráig. Hatékonysága a legkülönfélébb talajviszonyok és időjárási körülmények között is érvényesül, tartamhatását nem befolyásolja a talaj hőmérséklete vagy nedvességtartalma. A MESUROL-lal csávázott kukorica vetőmagból kifejlődő állományok gyomirtószeres kezelésére megszorítások nélkül alkalmazhatóak a szulfonil karbamid hatóanyagcsoportba tartozó készítmények is (pl. Adengo, Monsoon, Monsoon Active, Mester Pack).

A vetőmagüzemi körülmények között végzett csávázás biztosítja a szer pontos, precíz adagolását és egyenletes eloszlását. Ezért a MESUROL kizárólag a Bayer által meghatározott és jóváhagyott technológiai feltételekkel rendelkező vetőmag-kikészítő üzemekben használható fel. A MESUROLlal csávázott kukorica vetőmagját keresse a vetőmag fajtatulajdonosok képviselőinél, vagy a vetőmag forgalmazójánál.

Ne feledje: A csávázott vetőmagot elkülönítve, és feltűnő módon megjelölve kell tárolni! A csávázott vetőmagot tilos emberi fogyasztásra vagy takarmányozásra felhasználni! Pneumatikus szívólevegős szemenkénti vetőgépekkel történő vetés esetén a csávázott vetőmagokról esetlegesen ledörzsölődő port csővezetékkel (deflektor) a talaj felszínéhez kell elvezetni! A vadállomány védelme érdekében tilos a csávázott vetőmagot vetés után a talaj felszínén hagyni! A csávázott vetőmag kizárólag vetésre használható fel!

SZERZŐ: CSORBA CSABA • BAYER HUNGÁRIA KFT.