fbpx

Bayer repcék

Írta: Szerkesztőség - 2017 június 05.

A repcevetőmag-piac nagyon dinamikusan változik, mert jelentős a genetikai haladás, az innováció. A néhány éve még korszerűnek számító repcékhez képest az újgenerációs repcehibridek jelentős terméselőnnyel rendelkeznek. Jelzi ezt az is, hogy egy-egy hibrid életciklusa egyre rövidebbé válik.

Egy ilyen gyorsan változó piacon az innováció kulcsfontosságú. Innováció alatt azt kell értenünk, hogy olyan új genetikát fejlesztünk, amely többlet értéket hordoz partnereink számára.

Jó példa a Bayernél folyó innovációra a magas olajtartalmú repce portfólió. Az extra olajtartalom többlet jövedelem forrása a termelőknek a bonifikációs értékesítésen keresztül, javító minőséget jelent a terménykereskedőknek, és a hatékonyság növekedését eredményezi a feldolgozóüzemekben. Ebbe a csoportba tartozik a Puncher repcehibrid is, amely a kiváló olajtartalom mellett 2014-ben az államilag elismert korai hibridek közt a legnagyobb termést adta (1. ábra). 2016-ban 47,88%-os olajtartalmával az egyik legnagyobb olajtartalmú repcének bizonyult, átlagon felüli termés mellett a NÉBIH-kísérletekben.

 

 

A magas olajtartalmú portfolió másik tagja a Lexer, amely stabilan hozza a prémium olajtartalmat szinte évjárattól, termőhelytől függetlenül. Ennél a hibridnél nem ritkán akár 50% feletti olajtartalmat is mérünk, amit hivatalos kísérletek is megerősítenek (1. táblázat). De talán a rekord magas olajtartalomnál is fontosabb, hogy üzemi körülmények közt is bizton lehet számítani az extra olajtartalmára, nem hagyja cserben a termelőt.

A magas olajtartalmú HOCH (high oil content hybrids) trió harmadik tagja a Safer, amely az egyik legjobb kompromisszum termésmennyiség és -minőség tekintetében (2. ábra).

Kiváló értékmérő tulajdonságai mellett kiemelkedő termésstabilitással is rendelkezik. 2015-től a regisztrációs kísérletek egyik sztenderdje. És nem is akármilyen sztenderd: 2016-ban a 11 kísérletből 10-ben a legbőtermőbb kontroll fajtának bizonyult, megelőzve a nagynevű középérésű sztenderdeket is (2. táblázat).

 

 

2016-ban kezdtük meg a ragyogó eredményekkel rendelkező Silver forgalmazását. A hibrid kiváló terméseredményeket ért el a 2014-es, 2015-ös évjáratokban (3. ábra), és a környező országokban is magabiztosan ugrotta meg a regisztrációs feltételeket. Csehországban a második legbőtermőbb repcének bizonyult, 15%-kal megelőzve a standard hibridek szintjét, Szlovákiában szintén az összehasonlító fajták termésének 115%-át érte el. A kiváló terméseredmények mellett a télállóságára, betegség-ellenállóságára sem lehet panasz.

2017-ben új termékkel, új branddel jelentkezik a Bayer a repcevetőmag piacon. Az új, InVigor brand első képviselője az INV1022 középérésű repcehibrid lesz, amely Magyarországon és az egész régióban bizonyította kvalitását. 2014-ben, amely rekord termésátlagú év volt, az INV1022 a legnagyobb termőképességű hibrid volt a középérésű kategóriában. Az elsők közt végzett 2015-ben is, amely esztendő meleg és száraz tavaszi időjárásával tette próbára a repcéket. Jellemző az INV1022-re, hogy ebben a stresszes évben is képes volt minden kísérleti helyen legyőzni a nagynevű sztenderdeket (4. ábra). 2016-ban, ami szintén egy kedvező évjárat volt, az 5,39 t/ha átlagtermésével az egyik legbőtermőbb repcének bizonyult.

Az új repcéinkben megtestesülő innovációval magasabb termésszint, jobb beltartalmi mutatók elérését célozzuk, hogy hozzájáruljunk az eredményesebb repcetermesztéshez.

Szerző: Szundy Péter — Bayer Hungária Kft.