fbpx

MezőHír – 2011-10 – október

Írta: Szerkesztőség - 2011 október 13.

 

 

Kedves Olvasó!

Épp lapzártánk idején zajlik a 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállítás és Vásár, közismert nevén az OMÉK-szakkiállítás. Az első nap egyelőre nem a gazdatársadalom, hanem az ágazathoz kevésbé szorosan kötődő érdeklődők látogatását hozta – a szervezők és a kormányzat szándékának megfelelően. Idén ugyanis kiemelt cél volt, hogy az érdeklődő “városi” lakosság is átfogó képet kapjon a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar helyzetéről, értékeiről. Az érthető és becsülendő szándék mellett azért reméljük, hogy a szűkebben vett szakma, a kereskedők és termelők is megtalálják a maguk számítását a patinás rendezvényen.

Ha már számításokról beszélünk – az elmúlt hetek adtak azért házi feladatot szinte mindenkinek. Ki-ki az esetleges végtörlesztés kínálta, számára kedvező lehetőségeket kalkulálja, vagy ehelyett egy beruházás kapcsán a romló forint okozta többletköltségekkel kell számot vetnie; félhet a w-alakú recesszió felsejlő rémképétől, vagy akár megnyugvással tekintheti át terményeladási eredményeit. Függetlenül attól, hogy kinek mi jutott az itt felsoroltakból, látható, hogy sok tekintetben akár sorsfordítónak is nevezhetjük ezt az időszakot. Annyi pozitívumot azért mindenképp találhatunk, hogy recesszió ide vagy oda – nem lekicsinyelve a lehetséges negatív hatásait -, abban mindenki egyetért, hogy az élelmiszer-ellátás jelentőségének köszönhetően mostanában a mezőgazdaság kifejezetten perspektivikus ágazat!

Ha a nagyobb összefüggések után kicsit házunk tájára figyelünk, akkor fontos megjegyezni, hogy októberi számunk után – évtizedes szokásunknak megfelelően – november végén jelentkezünk majd év végi összevont lapszámunkkal. Persze addig sem tétlenkedünk, hisz részt veszünk több nemzetközi sajtótájékoztatón és novemberben a hannoveri Agritechnica szakiállításon is, ahol kétévente elsősorban az agrárgépes világ újdonságai mutatkoznak be. Ezzel kapcsolatban már most is számtalan érdekes információt juttattak el a gyártók szerkesztőségünkbe; lesz tehát miből mazsolázni a következő hónapokban!

Addig is minden kedves olvasónknak sikeres őszi munkákat, kegyes időjárást, a betakarított terméshez pedig jó piacot kívánunk!