fbpx

Április végéig volt jó világ, jönnek a nyomott gabonaárak

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 június 28.

Az IGC friss becslése szerint a világ gabonatermése idén 3,8 százalékkal lehet több a tavalyinál, a kukoricából 6 százakkal arathatnak többet. Még mielőtt hanyatt esünk a számoktól: a kukoricakészletek terén ezzel csak egy nyolcéves mélyponton tudunk túllendülni.

 

kukorica junius
Messze van még a vége… (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Kukorica: töltődő raktárak

Az északi féltekén a kedvező időjárás miatt a korábbinál magasabb termét becsülnek most kukoricából az elemzők. Az IGC legfrissebb jelentésében a 2021/22-es gazdasági év globális kukoricatermését 9 millió tonnával 1,201 milliárd tonnára emelték. Ez 70 millió tonnával lenne több, mint tavaly volt. Mivel azonban a becsült fogyasztás is 2 millió tonnával 1,201 milliárd tonnára nőhet, a termelés épp csak fedezni tudja az igényeket. Az áthúzódó készletek viszont 3 millió tonnával 267 millió tonnára nőhetnek, ami a jelenlegi szezon szintjének felel meg. Egyszóval sok lesz a kukorica, de a készleteket illetően nem dúskálunk benne.

Az Egyesült Államok középnyugati részén az elkövetkező 5 napban sok csapadék várható, eközben Brazíliában a vártnál lassabban halad a fővetésű kukorica aratása. Ukrajnában mind a tavalyi, mind az idei termés ára csökken, ennek hátterében a jónak ígérkező búzatermés áll. A friss becslések szerint Ukrajnában idén 1,5 millió tonnával több, 38,3 millió tonna tengeri kerülhet a raktárakba.

 

A búza a tettes

A búzával kapcsolatban egyre több olyan elemzés lát napvilágot, amely Ukrajnában és Oroszországban is igen jó termést prognosztizál. Ez persze növeli az európai és az amerikai búza árára nehezedő piaci nyomást. A SovEcon szakemberei 2,2 millió tonnával 84,6 millió tonnára emelték az Oroszországban várható búzatermést, Ukrajna esetében pedig 300 ezer tonnával 29,2 millió tonnára, más elemzők már a 30 millió tonna feletti mennyiséget sem zárják ki. A globális búzatermést most 789 millió tonnára teszik a nemzetközi elemzők, ez 16 millió tonnával lenne több a tavalyinál, és túllépné a 787 millió tonnára becsült felhasználást. Ezzel a készletek 2 millió tonnával 283 millió tonnára növekedhetnek.

 

Tovább csökken az ár

A tőzsdéken az IGC jelentése árzuhanást okozott. A párizsi MATIF-on pénteken 30 euróval kevesebbet fizettek a szeptemberi búzaért, mint májusban, 204,25 eurót kértek érte, ma pedig már csak 201,5-ért veszik. Chicagóban a szeptemberi szállítású kukorica tonnájával 181 eurós értéken kereskedtek. Ma a MATIF-on a novemberi kukoricáért még 195,5 eurót adnak.

 

Források: GrainTrade.com és TopAgrar.com.

Lásd még a témában: Kezdődik: már jönnek az árcsökkentő, aratás előtti hírek.