Az egyiptomi fokhagyma szezonja most kezdődött el. A kínált mennyiségek nagyok, de az árak meglepően stabilak. A magyarországi kínálatban pici erősödést is tapasztalni az érvényesíthető ajánlatokban.

Ha csak lehet, nem engednek az árból
Egyiptomnak most alig van versenytársa az európai fokhagymapiacon: Spanyolországban korlátozott a kínálat, így az árak nagyon magasak; Argentína az exportszezon utolsó heteiben jár. Csak a kínai kínálatra kell figyelniük, azzal pedig árban igyekeznek felvenni a versenyt. (Az ár fontosságára intett ez a cikkünk is: A németek sokallják az egyiptomi fokhagyma árát.)
„A mi áraink a termelés bővülése miatt valamivel alacsonyabbak, mint a tavalyi szezonban voltak. Azért nem sokkal, mert a kereslet erős. De ügyelünk rá, hogy ajánlataink versenyképesek maradjanak a konkurenciával szemben” – magyaráz Mohamed Shaaban, a Garlico vezérigazgatója.
Eközben Magyarországon is azt tapasztaljuk, hogy a fokhagyma egyelőre jól tartja az árát, mivel a termelői kínálat nagyon szerény. A 8. héten kissé magasabb szinten lehetett értékesíteni a hazai, első osztályú portékát, mint tavaly. Az eladók boldogságát az infláció és a még mindig renyhe kereslet mérsékli.

Nemcsak sok, jó is az egyiptomi áru
Egyiptomban a fokhagymával beültetett terület sokkal nagyobb az idei szezonban, mint tavaly volt. Tavaly a kínálat annyira alacsony volt, hogy azt még az egyiptomi belföldi piac is megszenvedte, mivel az árak a magasba szöktek. Egy-egy ilyen árrobbanás azonban mindig meghozza a termelési kedvet, amihez idén az időjárási viszonyok is kedvezően alakultak az országban.
„A 2025-ös szezon február 20-án kezdődött el az első Európába irányuló, frissfokhagyma-szállítmányokkal. Április 10-én már 80%-ban száraz fokhagymafejeket tudunk hajóra rakni, április 25-től pedig már kizárólag ezek a jól tárolható tételek indulnak útra. Ezek értékesítése egészen októberig eltart” – sorolja Shaaban.
Hozzáteszi: a minőségre sem lehet kifogás. „Nem volt sem köd, sem heves esőzés, ezért jobb minőségre számítunk a tavalyinál. Emellett a termés fele nagyméretű, ideális a kiskereskedelmi piacra, míg a másik fele feldolgozásra alkalmas.”