Megdőlt a hidegrekord, májusban normalizálódik az időjárás

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 30.

Lassan nyílnak és vontatottan virágoznak a fák, nehezen melegszik a talaj. A háziméhek alig járnak. A jövő héttől azonban már olyan időjárás lesz, amit egy májusi hónaptól elvárhatunk.

 

cseresznyevirágzás
Virágzik a cseresznye (fotó: Horizont Média)

 

Még hűvös a talaj

A múlt héten is folytatódott az idei áprilisra jellemző változékony, hűvös időjárás. (Egy héttel ezelőtt jégeső tarolt több megyénkben.) Szombat hajnalban a fagyzugos területeken ismét -1 – -2 fokig hűlt a levegő. A következő hidegfront vasárnap érte el hazánkat, így hétfő reggelre az északi országrészben és a Kiskunság területén sokfelé fagypont alatti hőmérsékleteket mértek, megdőlt a napi minimumhőmérséklet rekordja is.

A talajok felszín közeli rétege az északkeleti országrész kivételével mindenütt veszített nedvességtartalmából az elmúlt napokban, többnyire 45 és 60% között alakul a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában. A szokásosnál mintegy 3-4 fokkal hűvösebb időben az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga sem növekedett számottevően, továbbra is 10 és 15 fok között alakul.

 

talajnedvesség
A vízből lehetne több, a hidegből pedig kevesebb (forrás: met.hu)

 

Kéthetes csúszásban

A melegedés hatására lassan a szárbaindulás fenológiai fázisába lépő őszi kalászosok, valamint a zöldbimbós és virágozni kezdő repce állományok számára egyaránt igen jól jött az elmúlt két hét csapadékos időjárása, ahogy a már elvetett tavaszi kalászosok és napraforgó csírázásához és keléséhez is nagy szükség volt az áztató esőre. Ugyanakkor szántóföldi növényeink optimális fejlődéséhez a jelenleginél magasabb hőmérsékletekre, fagymentes időre lenne szükség. A kukorica vetése időben már régóta aktuális, a kellő nedvességet is megkapta a talaj, és az utóbbi napokban a legtöbb helyen a talajhőmérséklet is tartósan meghaladja már a 10 fokos küszöbértéket, így a mostanában elvetett mag közel optimális körülmények közé került.

A gyümölcsösökben az idén tavasszal is jelentős fagykárok keletkeztek. A márciusi -6, -10 fokos hidegek elsősorban a déli és középső országrész mandula és kajszi rügyeiben okoztak károkat, majd az áprilisi fagyok a többi csonthéjas gyümölcs rügyeiben, virágaiban okoztak elhalást. Jelenleg több gyümölcsünk van teljes virágzásban: a cseresznye, a szilva, a körte. Legalább egy, de inkább kéthetes lemaradásban van a virágzás ideje a szokásoshoz képest, a korai fajták virágzása pedig elhúzódik. Az idei tavaszt gyakran jellemző hideg időjárás a méhekre is kedvezőtlen volt eddig. A 14-15 fok alatti hőmérséklet, a szél és a csapadékos idő miatt a családok lassabban fejlődtek, így nem tudnak a fő növényre, az akác virágzására kellően megerősödni, fölszaporodni. Ráadásul az akácot is fagykár érte.

 

Határozott melegedés

Szombaton-vasárnap a jelenlegi számítások szerint többfelé 25 foknál is melegebb lehet. A melegedéssel együtt az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga is növekszik, és a hétvégére az Északi-középhegység térségének kivételével kissé meghaladja a 15 fokot is. Jövő hét első felében ismét visszaesik 5 fokot a hőmérséklet, de csütörtöktől már a 20-25 fokos csúcsok lesznek a jellemzőek a májusi időjárásra.