fbpx

Az óbúza zuhanásban, az új termés lassan csorog lefelé

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 március 30.

Ukrajnában és Oroszországban az őszi búza szinte összes termőkörzetében meleg és csapadékos az időjárás. A növények szépen fejlődnek, jók a terméskilátások. Ha a világ legnagyobb exportőre felől ilyen hírek érkeznek, az óhatatlanul lefelé szorítja az új termés várható árát.

 

búza kezben
A tavalyi most már jóval kevesebbet ér (forrás: pixabay.com)

 

Egyelőre szép a jövő

A GrainTrade arra int, hogy a fekete-tengeri búza ára gyorsan csökken, és ez mind az ó-, mind az új termésre igaz. A vevők a kereskedők értésére adják, hogy tisztában vannak a pár hónap múlva aratandó búza várhatóan bőséges kínálatával. A tavalyi terményt már csak 255-260 dollárért keresik a kikötőkben, ezzel párhuzamosan az új termésért már csak 230-235 dollárt adnának (július és augusztus közötti szállítással). Az orosz búza most jóval olcsóbban elérhető, mint az ukrán, azt ugyanis a magas árak idején nem tudták kellő ütemben kiszállítani az országból, és a kereskedők még mindig reménykednek egy magasabb árszintben – írja a portál. A tavalyi év hasonló időszakához képest Oroszország 26%-kal növelte a búza exportját – elérve a 34,6 millió tonnát –, ezzel szemben az ukrán kivitel 19%-kal 14,2 millió tonnára csökkent.

Európában is kedvező az időjárás a búzának, plusz az euró is leértékelődött a dollárral szemben, így az uniós ótermés is csak 250–260 dollárt ér májusban, júniusban leszállítva. Ennek megfelelően az új termés árára is nyomás nehezedik. A FranceAgriMer ügynökség szerint március 22-én a vetések 87%-a – durum esetén 85%-a – volt jó vagy kiváló állapotban Franciaországban, míg egy évvel ezelőtt ezek aránya csak 63, illetve 66%-ot tett ki.

 

Szuezi aggodalom

A Szuezi-csatornát eldugaszoló teherhajót vasárnap ugyan kimozdították, de a teljes kiszabadulása csak a hét közepére várható a hírek szerint. A csatorna két végén a hétvégén már több mint 320 hajó várta, hogy átkelhessen az Európát és Ázsiát összekötő legrövidebb tengeri útvonalon. A 193 kilométer hosszú csatorna a tengeri világkereskedelem körülbelül 12 százalékát bonyolítja. A tőzsdei héják megörültek, hogy ennek okán egy kis korrekciót indíthatnak. Párizsban a májusi malmi búza tonnája egy nagy esést követően visszakapaszkodott 214,75 euróra, majd ismét esett tovább (hétfőn 210,5 eurónál járt). A szeptemberi új termés ára 193,75 euróra csökkent, enyhén mérséklődik. Mindez hazai viszonylatban nagyjából 65 ezer forintos telephelyi árat jelent az ótermésre (nagy esés a korábbi 70 ezres szintről!), és 60 ezer forintot az új termésre.

 

buza ara parizs

 

Kockázatok

Tíz nappal ezelőtt 60-63 ezer forintos újbúza-árról írtunk, tehát a leendő termést illetően elhanyagolható a csökkenés, sőt, hosszú távon sem látni jelentős változást. Mégis nem árt arra készülni, hogy a vevők mostantól folyamatosan lejjebb akarják szorítani az árakat. Ugyanakkor nem lehet kizárni azt a lehetőséget, hogy ismét aszályos lesz a tavasz. Az elkövetkező egy hónapban nagyon kevés csapadékot fognak kapni a földek. Az accuweather.com szerint 10-20 mm csapadékra van kilátás, a legtöbb eső a hó közepén érkezik. Bár szebbek a vetések, mint tavaly ilyenkor voltak, de a durumbúza állapota máris romlott az egy héttel ezelőttihez képest. Ha az időjárás a legfontosabb termőkörzetekben is fordulatot vesz, annak áremelő hatása lesz. Kérdéses a forint árfolyamának alakulása is, ami az euróhoz mérten pillanatnyilag erősödik. Ez azt jelenti, hogy a nemzetközi piacon kevesebb forintot kapunk az euróban eladott búzáért. Mindent egybevetve, aki ki tud békülni a 60 ezer forintos búzával, az legalább fele részben biztosítsa be magát, még mielőtt alkudozni kezdenek a partnerek.