Nem az időjárás, hanem a megnövekedett cukorrépa-vetési kedv az oka annak, hogy idén nagy valószínűséggel nagyobb termést hordhatnak be az európai gazdálkodók a cukorgyárakba. Az EU nem számít cukorhiányra, a világpiac viszont reagált a brazil termelés csökkenésére.
A cukorrépa-terület bővülése az oka
Az idei vegetációs időszak sem volt optimális a növény számára: Nyugat-Európában tartós esőzések, Középkelet-Európában pedig szárazság hátráltatta a cukorrépa fejlődését. A betakarítás idején a sok eső többfelé megakasztotta a kombájnok munkáját. A pontos mennyiség és minőség terén még vannak bizonytalanságok, de a becslések szerint az EU répacukor-termelése a 2024/25-ös évben 15,4 millió tonna kehet. Ez 4 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest, köszönhetően a megnövekedett répatermő területnek. (Tavaly csak 14,8 millió tonna répacukrot gyártottak az európai üzemek, és már az is 7 százalékkal volt több a megelőző évinél.)
Az EU cukorfogyasztása a 2024/25-ös évben az előrejelzések szerint 16,5 millió tonna marad, a futó szezonban a közösség cukorimportját 2,4 millió tonnára becsülik az elemzők. A háború kitörése óta nagyon sok ukrán eredetű termék áramlott be az unióba, de a vészfék-mechanizmusnak köszönhetően ezek a szállítmányok nyár óta már nem érkezhetnek vámmentesen. A lezárult értékesítési szezonban az EU legfőbb beszállítója Ukrajna volt 40 százalékos részesedéssel, míg Brazília csak 11 százalékos piaci részt tudott kihasítani magának. (Lásd még: Itt az idő, lássuk, működik-e az importfék az ukrán cukorra!)
A Brexit óta az EU cukorimportja az Egyesült Királyság irányából is visszafogott, mivel a brit exportőrök megfelelési költségei megnövekedtek a származási igazolások bevezetésével, ami csökkentette a versenyképességüket az uniós piacon. Eközben az EU cukorexportja Nagy-Britannia felé visszaállt a korábbi szintre. A londoni tőzsde fehércukorárai 2022 decemberében voltak olyan magasak, mint most, viszont a tavaly október végén mért szinttől 25 százalékkal maradnak el.
Európa nem érzékel hiányt
Az unió cukorkészletei az amerikai és az európai elemzők szerint is némiképp növekedni fognak a szezon végére. A világ készletei viszont 3 millió tonnával apadnak. Ennek leginkább az az oka, hogy Brazíliában idén gyengébbek voltak nádcukor termésátlagai, így a nyerscukor termelésében is másfél millió tonnás visszaesés várható. Az előrejelzett 43 millió tonnás termelés még így is a valaha feljegyzett második legjobb eredmény lenne.
A kibocsátás és a készletek növekedése ellenére az európai cukorágazat továbbra is kihívásokkal néz szembe. A cukorrépa-termelésnek a betegségekkel szemben ellenállóbb fajtákra volna szüksége, lévén a csávázás és a permetezés a szűkülő hatóanyaglista miatt egyre kisebb védelmet ad. Ennek az elvárásnak a leggyorsabban génszerkesztéssel lehetne eleget tenni. Bár a Parlament idén februárban elfogadta az Európai Bizottság javaslatát a génszerkesztés új szabályozására, a Tanácsban nem alakult ki egyetértés a javaslatról, így máig sincs döntés az ügyben.
Eközben az EU folyamatosan köti az újabb és újabb szabadkereskedelmi megállapodásokat. A cukor szempontjából a „legveszélyesebb” a Mercosur országokkal való tárgyalás, de ebben a kérdésben éppen olyan nagy a széthúzás az unióban, mint a génszerkesztés terén.