fbpx

Itt az idő, lássuk, működik-e az importfék az ukrán cukorra!

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 28.

Az ukrán mezőgazdasági import kapcsán az EU Bizottság azt ígérte, hogy vészfék-mechanizmust vezet be néhány „érzékeny” termékre, az egyik ilyen a cukor. A magyar cukorrépatermelők idén (bizakodva vagy jobb híján) nagyobb területen vágtak bele a termelésbe. A gyárral való végső elszámolásban a cukor idei árának alakulása is közrejátszik, ezért nem mindegy, hogy a világ, az EU és Ukrajna exportlehetőségei hogyan alakulnak.

cukorrépa
Győr-Moson-Sopronban 50%-kal nőtt a cukorrépa területe (fotó: Horizont Média)

Világ szinten csökken az export

Brazília az előrejelzések szerint a vártnál kevesebb cukrot gyárt ebben a szezonban, de még így is történelme második legjobb eredményét hozná 44 millió tonnával – áll a legfrissebb USDA-jelentésben. A termelés csökkenésének oka, hogy a száraz időjárás miatt kevesebb lesz a betakarítható cukornád. A kevesebb alapanyagból kevesebb exportáru juthat el a világpiacra is. A thaiföldi cukorgyártás 16 százalékkal 10,2 millió tonnára emelkedhet a cukornádtermesztés fellendülése miatt, míg a fogyasztás az alacsony jövedelmek miatt a várnál lassabban bővül. Az export nagyjából a tavalyi, magas szinten marad.

Az indiai termelés a becslések szerint fél millió tonnával 34,5 millió tonnára nő a várhatóan jó cukornádtermés miatt. Az exportban azonban harmadik éve csökkenés tapasztalható, mivel a belső cukorfogyasztás és az etanolgyártás is emelkedik. Mindent egybevetve a brazil termelés enyhe visszaesését a többi nagy gyártó kibocsátása bőven ellensúlyozza, így a világ 2,5 millió tonnával több cukrot termelhet, mint tavaly. A 186 millió tonnás gyártás új rekordot jelentene. Exportra mégis kevesebb cukor kerülhet, mivel a felhasználásban is növekedés figyelhető meg.

cukor gyártás fogyasztás export
Forrás: USDA

EU és Magyarország

Az Európai Unió egészében a cukorgyártás az előrejelzések szerint 15 millió tonnára csökken. Ennek oka, hogy bár Középkelet-Európában általában véve bővült a répaterület, az uniós átlaghozamban visszaesés várható az északnyugat-európai hozamok csökkenése miatt, ami a kedvezőtlen időjárással magyarázható. Az export-import számai nem változnak lényegesen, a közösség nagyjából 3 millió tonna (nyers és finomított) cukrot hoz be és egymillió tonna fehércukrot visz ki a globális piacra.

Magyarországon javult a répatermesztési kedv miután 2023-ban csaknem 50%-kal nagyobb területről 20%-kal jobb átlagokkal lehetett betakarítani a termést, és ehhez jó árak is párosultak. Idén az AKI április közepi jelentése szerint 16%-kal nagyobb területen tervezték elvetni a cukorrépát, 15,2 ezer hektárt fedhet a növény. A termelés szempontjából meghatározó Somogyban 17,6%-kal bő 4000 hektárra nőtt a répaterület, és Tolnában is emelkedett 27%-kal (1400 ha). Fejér vármegyében több mint 2100 hektárt foglal el a növény (+16%), Győr-Moson-Sopronban pedig 50%-kal(!) 1500 hektárra bővült a terület.

Ez azért is érdekes, mert a szezon elején hallani lehetett olyan termelői panaszokat, miszerint a répa beszállítási költségeit kevésbé kompenzálja idén a gyár, amit a Kaposvártól távolabb eső régiókban nehezményeztek a gazdaságvezetők. A jelek szerint a kockázatosnak ítélt kukorica helyett végül mégis inkább a cukorrépának szavaztak bizalmat a termelők.

Egy nagyságrenddel több cukor érkezik Ukrajnából

Ukrajna a 2022. évi betakarítás után mintegy 425 ezer tonna cukrot exportált – gyakorlatilag csak az EU-ba, míg azt megelőzően csak 20-50 ezer tonnát. A tavalyi betakarítás óta február végig már átlépte a 300 ezer tonnát az EU-ba irányuló exportjuk, és a korábbi partnereiknél is újra megjelentek. Szakértők szerint a következő betakarításig a 600 ezer tonnát is meghaladhatja az ukrán cukorkivitel. Az idei betakarításból pedig már 650 ezer tonna juthat a külpiacokra, lévén a termelés helyreállt az oroszágban, a fogyasztás viszont csekély. A kivitel dinamikája így is messze elmarad a kívánatostól, és az ukrán zárókészlet közel 1 millió tonnára emelkedhet a megtermelt cukorból, ami a duplája a háború előtti szintnek.

Az EU új importfékezési mechanizmusa néhány érzékeny termékre kvótát vezetett be az Ukrajnából érkező vámmentes kontingensre, ami éves átlagban maximum a 2021. július 1. és 2023. december 31. között érkező mennyiséggel egyezik meg. A 2021-es év második felét nagyon fontos volt belevenni a viszonyítási alapba, így is 262,6 ezer tonnára jött ki a 2024-es naptári évben vámmentesen behozható ukrán cukor mennyisége. Nos, ezt a kvótát máris elértük, kérdés, hogy mit tesz az EU Bizottság?

Ukrajna az EU második legnagyobb ellátója Brazília után, és mint látjuk, az unió cukorhiányos terület. Az ukránok arra intenek, hogy ha az EU ragaszkodik a kvóta feletti mennyiség megvámolásához, akkor az az év második felében áruhiányhoz és áremelkedéshez fog vezetni.