fbpx

Hét év alatt a répatermés harmada tűnt el

Írta: Szerkesztőség - 2023 október 24.

Lengyelországban idén a tavalyitól is rosszabb a répatermés – írja a FruitWeB. A 6% körüli visszaesés egy 7 éve tartó, csökkenő trendbe illeszkedik. Ezért a lengyel répaárak nem is zuhannak olyan mértékben, mint a holland.

répa
Idén több termett (forrás: eggandplant.farmy.ch)

Tavaly mindenütt kevés répa volt

Az 580 ezer tonnára becsült lengyel répatermés már 30 százalékkal kevesebb, mint a 2017-ben elért 827 ezer tonnás csúcs volt. Tavaly nemcsak Lengyelországban, de másutt sem volt bőséges a termés, így magas árak alakultak ki egész Európában. Télre a korábbi évekre jellemző árszint 2,5-3-szorosával lehetett találkozni a boltokban. Ez ellensúlyozta a mennyiségi veszteségeket a termelők körében.

Szezonális kínálati csúcs

Most sem sok a répa, de szezonális kínálati csúcsot él át a piac. Ebben az időszakban adnak el számos olyan tétel, amelynek minőségi okok miatt esélye sincs a hosszabb távú tárolásra, azaz ezeket mindenképpen értékesíteni kell. A kereslet viszont jelenleg korlátozott, főleg azért, mert az export most nem igényli az árut.

répa
Forrás: FruitWeB

A környező országokban mindenhol elegendő mennyiség áll rendelkezésre, és Hollandiában is több sárgarépa termett a tavalyinál. Itt 40 százalékkal esett a sárgarépa ára a tavaly október elején mért szinthez képest. Hiába kevés a lengyel áru, valamelyest követnie kell a nemzetközi trendet, ezért a helyi, nagybani árak 5%-kal elmaradnak a tavalyitól. Októberben megállt a sárgarépa árának folyamatos csökkenése, ami reményt ad az árszint megtartására is.