Az AKI legfrissebb jelentése szerint tél végén-tavasszal rengeteg import zöldségre van szüksége az országnak. A legtöbbet paradicsomra költünk, nagyjából minden tizedik forint erre megy el. Augusztusban a hazai termékek legfeljebb 20 százalékkal voltak olcsóbbak, mint tavaly, de akadt a duplájába kerülő zöldség is.
Tavasszal kevés a magyar zöldség
Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb piaci jelentése szerint a magyarországi zöldségellátás az év első 5 hónapjában – amikor a hazai alapzöldségek már elfogytak, az üvegházas kínálat pedig mérsékelt – erősen kitett az importnak. Két-két és félszer több zöldség áramlik ilyenkor az országba, mint amennyi elhagyja azt. Értékben nem ennyire rossz a helyzet, a különbség 40-50 százalékos plusz az importra kiadott összegben az exporthoz képest.
Rengeteg paradicsomot, uborkát és hagymát hozunk be a tél végi-tavaszi időszakban. Hagymából évjárattól függően akár 50-szeres is lehet a különbség a behozott és kivitt mennyiség között, uborkából nagyjából nyolcszor több az import az exportnál, paradicsomból bő 2,5-szeres a különbség.
Egészen jól tartja az árát
A Magyarországon termelt zöldségek múlt heti ára már több termék esetében is 20 százalékkal alacsonyabb volt a tavaly ilyenkor mértnél. Ennyivel lett olcsóbb a dinnye, az uborka, a karalábé, a fejeskáposzta. A legtöbb zöldségféle tartotta, vagy 10-15 százalékkal mérsékelte az árát. A gombák, a petrezselyem, a lilahagyma és salátafélék viszont nagyjából 15-18 százalékkal többe kerülnek idén. Kiugróan emelkedett a vöröshagyma (+50%), a burgonya (+36%), a petrezselyemzöld (+33%), a cékla (+33%), egyes retkek (+31%) ára. A csúcstartó még mindig a tavalyi, szűkös készletből árusított sárgarépa, ami éppen a duplájába kerül, mint tavaly.
Ez a júliusi cikk is érdekelheti a témában: Sok a paradicsom a piacon, változnak a zöldségárak.