fbpx

Külföldön szinte minden bor jobban eladható

Írta: Szerkesztőség - 2021 július 22.

A borok külpiaci ára magasabb, mintha itthon értékesítenénk, de ez nem mindegyik borra igaz. A Tokaji itthon 40 százalékkal többet ér, mint külföldön.

 

Tokaji
Belföldön 40 százalékkal drágábban adható el (forrás: wikimedia.org)

 

Kevesebb vörös bor fogy, de többet fizetnek érte

Az AKI PÁIR adatai szerint a belföldön termelt és belföldön értékesített borok ára hektoliterenként 5 százalékkal 23,2 ezer forintra emelkedett 2021 első félévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok közül a fehérborok feldolgozói értékesítési ára 14 százalékkal 21 ezer forintra nőtt, míg a vörös- és rozéboroké 1 százalékkal 26,4 ezer forintra csökkent. A külföldön értékesített borok értékesítési ára csaknem 26 százalékkal 27,2 ezer forint/hektoliterre emelkedett ugyanekkor. Ezen belül az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott fehérborok értékesítési ára 17 százalékkal 23,7 ezer forintra nőtt, míg a vörös- és rozéborok 34 százalékkal magasabb áron, hektoliterenként 27,4 ezer forintért kerültek forgalomba a nemzetközi piacon a megfigyelt időszakban. A nemzetközi piacon továbbra is a magyar fehérborok voltak a keresettebbek, a kivitel 82 százalékát tették ki 2021 első négy hónapjában.

A tokaji belföldön ér sokat

A tokaji fehérborok belföldi értékesítési átlagára csaknem 13 százalékkal 98,9 ezer forintra emelkedett hektoliterenként, az egri borok értékesítési átlagára 1 százalékkal 44,2 ezer forint/hektoliterre, a villányi boroké 5 százalékkal 69,1 ezer forint/hektoliterre csökkent a vizsgált időszakban. Külföldre a tokaji fehérborokat átlagosan 3 százalékkal drágábban, 60,8 ezer forintért lehetett eladni, az egri vörös- és rozéborokat pedig 4 százalékos drágulást követően 52,1 ezer forintért.

Kevesebb borból nagyobb érték: ha palackos

A KSH adatai szerint Magyarország borkülkereskedelmi egyenlege (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt a 2021. január–áprilisi időszakban. A borexport mennyiségben 25 százalékkal 298,2 ezer hektoliterre, értékben 5 százalékkal 11 milliárd forintra mérséklődött. A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb hányadát (63 százalék) a lédig borok tették ki, amelynek exportja 33 százalékkal 188,8 ezer hektoliterre, a kivitel értéke ennél kisebb mértékben, 21 százalékkal esett vissza a vizsgált időszakban (4,4 milliárd forint). A palackos borokból is kevesebb került a külpiacokra, mégis jóval nagyobb árbevételt értek el velük az exportőrök a tavalyinál: 9 százalékos mennyiségi visszaesés mellett 10 százalékos bevételnövekedést realizáltak (109,3 ezer hektoliter és 6,5 milliárd forint). Ha megnézzük a számokat: 74 százalékkal több lédig borral is harmadával kevesebb értéket termeltünk, mint a palackos borokkal. Sajnos ezt a terméket más nemzetek is csak választékbővítés gyanánt engedik be a piacukra.

 

Lásd még a témában: Sokat nőtt a borok exportára, ki is ürültek a pincék.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina