fbpx

Üvegháztenger épül az arab sivatagban

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 20.

A rendszer a holland technológiát követi, de a nagy nappali hőingás és a víz magas sótartalma helyi sajátosság, ami megoldást kívánt.

arab üvegház
Egy lendülettel 85 hektárnyi üvegház (forrás: Dava Farm)

Szaúd-Arábiában, Rijádtól körülbelül 80 km-re délre található a Dava Farm, amelyik alapvetően szabadföldi zöldségtermesztéssel foglalkozik, de most éppen 85 hektárnyi üvegházat építenek a paradicsom számára. Ebből 15 hektáron már állnak a termesztőberendezések. Kizárólag a helyi piacra szánt fürtösparadicsommal foglalkoznak.

A növényházak üvegből készülnek, a paradicsom támasztóközegébe tápoldattal jutnak el a szükséges ásványi anyagok – az egész termesztési rendszer a holland modellt követi. Helyi sajátosság, hogy a víz átlagosan 100 méter mély kutakból származik, de így is meglehetősen sós. Sókivonással alig felére csökkentik az oldat vezetőképességét, majd UV-sugárzással sterilizálják. Az üvegházakat nyáron hűtik, télen fűtik, mivel decemberben és januárban 0°C-ra is lecsökkenhet a hőmérséklet, illetve az éjszakai és a nappali hőmérséklet között 30-40 fok különbség is lehet. A szabályozott klímának köszönhetően egész évben 16 és 25°C között van az üvegházak belső hőmérséklete.

A termék minősége jelenleg a szezon végének megfelelő, a csomagolás főként kartondobozokba történik egy félautomata csomagolósoron. A vállalkozás most egy olasz céggel tárgyal egy szenzoros válogatósor telepítéséről.

Ezek a cikkek is érdekelhetik a témában:
Ezekben a régiókban várható nagy növényházépítési boom
Szomjas a spanyol üvegháztenger