fbpx

Rapid vagy Spirit a jó választás?

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2020 október 18.

Két gabonavetőgép-család versenyez

A Väderstad új cikksorozatot indít a MezőHírben, melynek első része mostani számunkban olvasható. Az aktuális információk mellett nagyrészt olyan technikai, technológiai, agronómiai tudnivalókat ismertetünk majd, általában interjú keretein belül, amelyek olvasóinkat mindennapi munkájukban, döntés-előkészítéseikben segíthetik. A svéd gyár hazai képviselete az elmúlt több mint két évtizedben felhalmozott szakmai tapasztalatait ilyen módon is a magyar gazdák hasznára kívánja fordítani.

Első cikkünkben Dr. KalmárTiborral, a magyar leányvállalat ügyvezetőjével a Rapid és a Spirit gabonavetőgépek közötti különbségeket tekintjük át, valamint foglalkozunk az előszezoni akciók legfontosabb előnyeivel.

 

 

– Mielőtt a gépekről beszélnénk részletesebben, foglalkozzunk kicsit a talaj-előkészítéssel. A hazai gyakorlatban hol lát ezen a téren problémát?

– Elterjedt gyakorlat, hogy a legtöbb kalászos beéri a sekélyműveléssel is. Ez, sajnos, szakmailag nem igaz. Igyekszünk a gazdák figyelmét felhívni arra, hogy szakítsanak a technológiával, amelynél hagyományos nehéztárcsát használnak az alapművelésre, magágykészítésre. Tapasztalataink szerint a kalászosok is meghálálják a legalább 25-30 cm-es lazultságot, amit nehéztárcsával nem lehet eléri. Érdemesebb szántóföldi kultivátort használni a kalászosok előtti talaj-előkészítésre, ráadásul az időjárási szélsőségekben is perspektivikusabb eszköz, mivel kevesebb a művelés eredetű kár. Az elmúlt évek hosszabb aszályos periódusai miatt sokan választották a Väderstad TopDown és Opus kultivátorait, hiszen a szántás kiváltása nem jelentheti azt, hogy nem teljesül az alapművelés elvárt mélysége, márpedig 30-35, esetenként 40 cm-es lazultságot csak a mélyenjáró, hidraulikus kapaterhelésű kultivátorokkal lehet kialakítani.

– Térjünk rá magára a vetésre: a Väderstad kétféle gabonavetőgép-családot is kínál. Miért van mindkettőnek létjogosultsága?

– Valóban, a Rapid és a Spirit is a gazdálkodók rendelkezésére állhat a vetési feladatoknál. Ezek pozícionálásánál segítünk a gazdáknak, hogy mely termőhelyek, talajtípusok esetén melyik gépünk a jobb választás. A Spirit előnye, hogy maglehelyezés előtt és után is van tömörítés, ennek főleg sekélyre vetett növényeknél (pl. repce) érezhetők a kedvező hatásai, illetve középkötöttnél lazább talajokon. Emellett fontos, hogy a Spirit is magágykészítő vetőgép, ugyanúgy alkalmas csökkentett menetszámú technológiában való vetésre is, de a csoroszlyanyomása 30-50 kg-mal kevesebb, mint a Rapidnál. Az extrém talajok, a kihívások vetőgépe egyértelműen a Rapid. Átlagos termőhelyi körülmények között is jól teljesít, de ha időjárási vagy talajprobléma miatt valamilyen különleges helyzet adódik, akkor mutatja meg legjobban a benne rejlő lehetőségeket. Ezt az elmúlt több mint 20 évben számtalanszor igazolta már, nem csoda, hogy nemrég talált gazdára Magyarországon az 1000. Rapid vetőgép! A Spiritből is több száz dolgozik már a magyar földeken. Mindkét gabonavetőgép-család fejlesztési lehetőségeit vizsgálva úgy látjuk, hogy nagyon sok újdonságot ezen a területen már nehéz piacra hozni. A precíziós gazdálkodás elvárásainak tökéletesen megfelelnek a gépeink, míg a szemenkénti gabonavetésben rejlő előnyöket egyelőre jómagam nem látom tisztán. Könnyebb lenne a helyzet, ha a fajtatulajdonosok kísérletei eredményei igazolnák, hogy van gazdasági haszna ennek a vetési módszernek.

 

 

Technikai különbségek

– Technikailag milyen különbségek vannak még a Spirit és a Rapid között?

– Sokszor még ma is a Rapiddal azonosítják a Väderstad-gabonavetést, de nagyon fontos látni, hogy két gépcsaládunk is van, és egyes helyzetekben a Spirit a jobb megoldás! A Spirit nagyon jól leköveti a talajegyenetlenségeket, a TriForce gumibakos felfüggesztőrendszernek köszönhetően, a Rapid ehhez képest egy merevebb rendszer, ami máskor viszont jelentős előny, hiszen egy kötöttebb talajba is gond nélkül beleteszi a magot.

A Spirit magadagolása elektromos, a Rapidé hidraulikus, ennek az a lényege, hogy menet közben lehessen változtatni a magmennyiséget. Így ha valaki helyspecifikusan szeretné változtatni a tőszámot, a terület heterogenitásának megfelelően, gépeink alkalmasak erre. Táblavégi fordulók felismerése, a félgép elzárása nem okoz gondot, ráadásul a Rapidra már elérhető a SeedEye fejlesztés. Ez a magyar Digitroll Kft.-vel közösen fejlesztett rendszer lehetővé teszi, hogy ne kilogrammra kalibráljuk a gépet, hanem a négyzetméterenként vetendő magszámmal operáljunk. Ennek függvényében vezérli a magadagolás sebességét a Rapid. Ez a funkció a Spiritnél jövőre lesz elérhető – maga a SeedEye már megrendelhető rá, de egyelőre csak vetésellenőrző funkcióként működik.

Fontos eloszlatni azt a félreértést is, hogy a levegős gépek pontosabbak, mint a mechanikusak. Nálunk a nagyon népszerű Rapid 300-400 S/C mechanikus vetőgépeknél a magadagolás hidraulikus úton történik, egy hidromotor hajtja a magadagoló-tengelyt, így ennél is lehet tőszámot változtatni menet közben. Ezeknél a gépeknél fontos, hogy a traktor rendelkezzen elegendő hidraulikateljesítménnyel a megfelelő működtetéshez. Egy vetőgép-beruházásnál érdemes arra is figyelni, hogy a klasszikus 12,5 cm-es gabonasortávolságra vet-e a gép, vagy esetleg 14-16 cm-rel dolgozik – ért már kellemetlen meglepetés gazdaismerősöket emiatt. A Väderstad Spirit a klasszikus 12,5 cm mellett 16,7 cm-es sortávval is rendelhető, mégis itthon mindenki az előbbi konfigurációt keresi.

– Mit mondhatunk a gépek vezérléséről?

– Ma már 70%-ban E-Control vezérléssel adjuk át a gépeinket. Ez a vezetéknélküli kommunikációt lehetővé tevő Ipad-es megoldás méltán népszerű. Szeretik, mert grafikusan egy nagyon tetszetős, könnyen érthető, jól áttekinthető felületet biztosít.

– Milyen klasszikus hibákat látnak a géphasználat során?

– Nem is feltétlenül hibának mondanám a legfontosabbat, inkább kihagyott lehetőségnek. Szinte mindenki fontosnak tartja vetőgépeink talajművelő funkcióit a vásárlás során, ugyanakkor később sokan nem igazán használják ki az ezekben rejlő lehetőségeket. Gondolok itt például arra, hogy még mindig az indokoltnál több menetben készítenek magágyat, pedig ez a folyamat a Spirit és a Rapid használatával lényegesen racionalizálható.
Ugyanakkor óva intenék mindenkit attól, hogy meggondolatlanul, egyik évről a másikra átálljon a takarónövény-direktvetés rendszerre, kevés gazdálkodó van erre – tudásanyag és technikai háttér alapján – felkészülve.

 


Az extrém talajok, a kihívások vetőgépe egyértelműen a Rapid

 

Előszezoni lehetőségek

– Van-e esetleg csúszás a gépátadásokban a járványhelyzet miatt?

– Jól állunk ilyen szempontból, gyakorlatilag szinte minden gépünket egy-másfél hónapos határidővel tudjuk szállítani, csak az Opusnál és a TopDown-nál két hónap az átfutási idő.

– Újra meghirdették előszezoni akciójukat. Mi ennek a jelentősége?

– 20 éve vagyok a cégnél, és eleinte az előszezoni akciók nem voltak sikeresek, de mára ez megváltozott: gépeink 60-70%-át ebben az előszezoni időszakban értékesítjük. Mostani akciónkban október–novemberben adjuk a legnagyobb kedvezményeket, speciális szállítási feltételekkel. Ahogy a gazda szeretné, október és március 31. között szállítjuk le a gépet. Fizetési haladékra is lehetőség van, legkésőbb február 15-éig kell rendezni a munkagépek árát, és 10% előleggel indulhat maga a megrendelés. Ez minden termékünkre érvényes, a Tempót kivéve, mivel arra külön előszezoni akció futott négy hónapig, szintén nagy sikerrel – majdnem nyolcvan gépet rendeltek meg!

 

SZERZŐ: FODOR M.