fbpx

Messzebb nyújtják a csápjaikat a szerb áfonyaexportőrök

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 30.

Már írtunk róla, hogy Szerbia bogyós gyümölcseinek mennyire kapóra jött a világjárvány. Az egészséges gyümölcsök iránti kereslet ugyanis nagyot ugrott. Az ország már 6-8 ezer tonnányi kék bogyóval tudja kiszolgálni a piacokat.

áfonya
Fólia alatt gyorsabban elkészül az áfonya (forrás: licdn.com)

Továbbra is optimisták

Szerbia még nem a legnagyobb bogyósgyümölcs-termelő az EU-ban, viszont exportpotenciálja rohamosan nő. A Covid idején virágzott ez a piaci szegmens, az áfonyaexportőrök most is bizakodva tekintenek az év elé.

„Nagyon elégedettek voltunk az előző áfonyaszezonnal” – állítja egy bogyósgyümölcs-exportőr. „Rengeteg erőfeszítést tettünk annak érdekében, hogy sikeresek legyünk. A Covid-dal kapcsolatos összes kihívás csak erősebbé tett minket. Jobban meg kellett dolgoznunk azért, hogy szedőmunkásokat és szállítókat találjunk, és sokkal több papírmunkát kellett elvégezni is. Tanultunk a helyzetből. Szerencsére a szerb áfonya iránti kereslet meghaladja a várakozásainkat. A betakarítási időpont és a gyümölcs minősége a szerb áfonyát a kínálati lista élére teszi”közli Dejan Stajić, a Berry4U tulajdonosa.

Bővülő piacok

Stajić úgy látja, hogy azok a piacok, amelyekre a cége exportál, az elmúlt évben bővültek. „Tavaly az áfonyánk Németországon, Hollandián, Anglián és Ausztrián kívül Dubajba is eljutott. Keményen dolgozunk azon, hogy Franciaországban és Skandináviában is jelen legyünk. Meggyőződésem, hogy ezeken a piacokon is sikeresek leszünk.”

A cég következő célja olyan áru piacra dobása, amiben nulla a vegyszerek maradékmennyisége. „A termés egy részét „zero residu”-ként, tehát növényvédőszer-maradékmentes címkével láthatnánk el. Ez egyre népszerűbb a fogyasztók körében.” Stajić úgy látja, a szerb bogyós gyümölcsökre fényes jövő vár, és ez nemcsak az áfonyára igaz. A világ már fontos termelőként tartja számon az országot, az itt előállított termékeket megbízhatónak és jó minőségűnek könyveli el.

Ebben a cikkben a szerb áfonyatermelésről írtunk: Áfonyaboom – Szerbia is meglovagolta.