fbpx

Tűzihorganyzás: hatékony korrózióvédelem a mezőgazdaságban is

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2020 november 01.

A NAGÉV CINK Kft. 2011 óta várja Ócsán azokat a partnereit, akik vas- és acéltermékeik számára a legmegbízhatóbb és leghatékonyabb korróziógátló eljárás, a tűzihorganyzás mellett teszik le voksukat.

Az ócsai tűzihorganyzó üzem az ország legnagyobb és legmodernebb ilyen üzeme, horganyzókádjában akár 15 méter hosszúságú termékek is megkaphatják a tűzihorgany-bevonatot; ezzel a befogadóképességgel egyedülálló az ország darabáru-horganyzói között. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a vas- és acéltermékek felületvédelme mennyire fontos feladat már azok tervezése során. A megfelelő felületvédelem kiválasztása ugyanis meghatározza a szerkezetek élettartamát, ami gazdasági szempontból lényeges kérdés. Összehasonlítva más felületvédelmi eljárással elmondható, hogy a tűzihorganyzás során lejátszódó termodiffúziós folyamat eredményeként kialakuló vas-cink ötvözeti rétegek a legbiztosabban izolálják a fémfelületet a légkör oxigénjétől, meggátolva ezzel a korrózió kialakulását. Az így létrejövő kohéziós kötésű horganybevonat megfelelő környezetben akár 40 évig is képes korróziómentes felületet biztosítani a vas- és acélszerkezeteknek. Továbbá, ha a tűzihorganyzást követően az úgynevezett duplex eljárással még egy festékréteggel is ellátjuk a termékeket, akkor azok több mint 50 évig is ellenállnak a korróziónak. A mezőgazdaságban is számos olyan terület van, ahol a tűzihorganyzás alkalmazásával ezeknek a szerkezeteknek az élettartama jelentősen megnövelhető. Ilyenek többek között a különböző állattartó csarnokok és ketrecek, a gabonatárolók vagy a különböző tartályok. A NAGÉV CINK Kft.-nél vannak olyan rendszeresen visszatérő partnerek, akik a mezőgazdaság számára látják el horganybevonattal szerkezeteiket. Ezek közül a legjellemzőbbek a nagyméretű, 8-12 m3 befogadóképességű tartályok, a mezőgazdasági járművek alvázai, a különféle csarnokszerkezetek elemei és a gabonatároló silók is. A mezőgazdasági felhasználás során jelentős előnye a tűzihorganyzásnak más felületkezelési eljárással szemben, hogy a mártásos bevonatolás során egy hegesztett, de nyitott acélszerkezet belső tereit is képes felületvédelemmel ellátni, míg a festés az ilyen szerkezetek külső felületének tud csak védelmet nyújtani. Mindezek mellett fontos szempont a tűzihorgany-bevonatok esetén, hogy kohéziós kötésének köszönhetően a bevonat lényegesen jobban ellenáll a különböző mechanikai igénybevételeknek, mint más, adhéziós felületi bevonat. A NAGÉV CINK Kft. a tűzihorganyzást az MSZ EN ISO 1461:2009 szabvány szerint végzi, amely – többek között – előírja a különböző falvastagságú alapanyagokon minimálisan megkövetelt horganyréteg-vastagságokat is. A kialakuló bevonat vastagságát elsősorban a horganyzásra kerülő alapanyag kémiai összetétele befolyásolja: legfőképpen a szilíciumtartalom az, amelyre az acélszerkezet-gyártóknak kiemelten nagy figyelmet kell fordítaniuk. Hasonlóan nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő szerkezeti kialakításra és a technológiai megnyitások elhelyezésére is, annak érdekében, hogy a hegesztett (zárt) acélszerkezetek a folyadék számára megfelelően átjárhatóak legyenek.

 


Mezőgazdasági acéltartály tűzihorganyzása a NAGÉV CINK Kft. ócsai üzemében

 

Megfelelően megválasztott alapanyag, jól kialakított szerkezet és technológiai megnyitások esetén tehát minden feltétel adott ahhoz, hogy esztétikai és korrózióvédelmi szempontokat is kielégítő horganybevonat alakuljon ki a vas- és acéltermékeken. A NAGÉV CINK Kft. technológiájának és működésének folyamatos fejlesztésével, valamint minőségi szolgáltatásaival ebben áll partnerei rendelkezésére.

 

SZERZŐ: DR LÉVAI GÁBOR FEJLESZTÉSI IGAZGATÓ