fbpx

Hódít az egyiptomi krumpli Kelet-Európában

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 szeptember 28.

Az EastFruit szerint az egyiptomi kereskedők tavaly történelmi csúcsot értek el a kelet-európai burgonyapiacon, és most arra törekszenek, hogy megerősítsék itteni jelenlétüket. Persze az őszi betárolás nagy volumene még mindig nyugat-európai importból érkezik az unió keleti felébe. Magyarország erősen importfüggő.

újkrumpli
A foszlós héjú, egyiptomi újkrumpli már kora tavasszal megérkezik Kelet-Európába (forrás: pixaby.com)

Sok, de nem túl jól tárolható a krumpli

Idén kedvezőtlen időjárási hatások érték a burgonyatermesztő régiókat Belgiumban, Hollandiában, Franciaországban és Németországban is. Mennyiségi és minőségi veszteségekről is beszámoltak az ágazati szereplők. Mivel azonban a burgonya vetésterülete 7%-kal nőtt Nyugat-Európában, ez potenciálisan 22,7 millió tonnára emeli az itteni termelést, ami az elmúlt öt év legjobb eredménye lenne. Lengyelország is a burgonya vetésterületének növekedéséről számolt be júliusban, bár a termés minőségét itt is kérdőjelek övezik.

Mindent egybevetve bár sok a burgonya, de kevés a jó minőségű tétel. Az EU burgonyapiacán túlkínálat alakulhat ki az értékcsökkent, rosszul tárolható krumpliból, eközben a burgonyafeldolgozó ágazatban nem történt számottevő volumenbővülés. Mindez nagy mennyiségek gyors értékesítését teszi szükségessé. Pillanatnyilag tehát nagy a tumultus az európai piacon, egészen Ukrajnáig nyújtogatják csápjaikat a legnagyobb exportőrök.

A tavaszi kínálat lesz az izgalmas

Egyiptom számára azonban az az izgalmas kérdés, hogy mennyi burgonya marad tavaszra az európai tárolókban. Az észak-afrikai ország a korai fajták, az újkrumpli exportjában jeleskedik, amit a tél végétől májusig dob a piacra. (Májustól már Európában is lehet újkrumplit vásárolni.) Az ősszel betárolt, télálló európai fajták is májusig vásárolhatóak, de Egyiptom saját szegmensére, az újkrumplik piacára koncentrál. Ha azonban általában véve kevés a krumpli, akkor minden szegmensben magasabb árak érvényesíthetők.

Egyiptom a világ ötödik legnagyobb burgonyaexportőre, és korábban Oroszország volt a legfontosabb partnere. Idén tavasszal azonban már csak 50 ezer tonna krumplit szállítottak ide, miközben az arab piacra 180 ezer tonna, az európaira pedig 350 ezer tonna jutott, ami mindenkori rekord. A legfőbb vásárlók a burgonyahiányos kelet-európai országok voltak, ezekben szeretne Egyiptom továbbra is fontos beszállító maradni.

A magyarországi burgonyatermelés (kb. 200 ezer tonna) a belső felhasználás felét sem fedezi. Legfontosabb beszállítóink Franciaország, Hollandia, Németország és Szlovákia. A nagy mennyiségű, jól tárolható krumplik forrása tehát továbbra is Nyugat-Európa.

Kapcsolódó cikkeink:

Szántóföldi zöldség: nehéz idők járnak az ágazatra
Tavaly ilyenkor dupla ennyibe került a krumpli
Tudta? Az EU burgonyagyárait tavasszal Egyiptom eteti