fbpx

Javul a szakmánk társadalmi elfogadottsága

Írta: MezőHír-2021/07. lapszám cikke - 2021 július 07.

Aktuális interjúnk alanya dolgozott a termelésben, majd területi képviselőként is, az FMC globális átalakulása után pedig az FMC-Agro Hungary Kft. kereskedelmi vezetője lett. Fazekas Károllyal beszélgettünk.

 

FMC-Agro Hungary Kft.
Fazekas Károly, az FMC-Agro Hungary Kft. kereskedelmi vezetője

 

Tanulmányi versenyeredménnyel az egyetemre

– Mennyiben határozta meg a pályáját a családi háttere?

– Egy kis faluból, a Heves megyei Poroszlóról származom, szüleim fizikai munkások voltak a termelőszövetkezetben. Édesapámnál sokat voltam benn a munkahelyén, és 6-7 éves koromban, amikor már elértem a traktor kormányát, kipróbáltam az erőgép vezetését. Kerékpározni is az egyik állattartó telepen tanultam meg… Saját állataink is voltak, emellett az akkor elterjedt háztáji gazdálkodásban például máktermesztéssel is foglalkoztunk. Én is sokat dolgoztam – egyeltem, kapáltam, saraboltam, törtem, fejtettem – a mákföldjeinken, a mákgubókból való bevételből pedig tisztességes zsebpénzt kaptam. Később a mák szerepét a cukorrépa vette át. Szóval, a mezőgazdaság szeretete, a nehéz fizikai munka ellenére is innen datálható.

 

– A tanulmányait is ezen a területen folytatta?

– Természetesen igen: a középiskolát Karcagon végeztem, ahol a mezőgazdasági szakközépiskolában nagyon alapos szakmai hátteret adtak. Ma is jó szívvel emlékszem vissza az ott töltött évekre, tanáraimra. Jó volt az ottani oktatás olyan szempontból is, hogy sok gyakorlati feladatunk volt, elég például a salátamag-termesztésre gondolni. Nagyon jelentős hátteret biztosítottak a növényvédelem területén is, mert növényvédelmi szakmunkásként végeztem és érettségiztem – ott már megmutatkozott a komolyabb szakmai érdeklődés is részemről.

 

– Jelentett-e külön kihívást, hogy egyetemi szinten is folytatja a tanulmányokat?

– Kicsit rögösebb volt az egyetemre vezető út… Szerettem tanulni, érdekelt a növényvédelem, növénytermesztés, de a szakközépiskolából szinte lehetetlen volt a felsőoktatásba bejutni, mert felvételizni kémiából, biológiából kellett. Ezekben a tantárgyakban nem tudtuk felvenni a versenyt a gimnazistákkal. Adódott azonban egy lehetőség: a középiskolák között megrendezett országos szakmai és tanulmányi versenyekre jelentkezve egészen az országos döntőig jutottam, ahol az elért eredményem biztosította a lehetőséget az egyetemi továbbtanulásra, s még választhattam is, hogy melyik intézményben szeretnék tanulni. A Gödöllői Agrártudományi Egyetemet céloztam meg, ahol a Karcagon tanultakat nagyon jól kamatoztattam.

 

A családi Trabantra is szükség volt

1991-ben végzett az egyetemen. A munkahelyválasztás kapcsán talán nem a legszerencsésebb időpontban…

– Igen, ez így van. Mind a középiskola, mind az egyetem alatt volt egyegy cég, amely ösztöndíjjal támogatta a tanulmányaimat, azonban amikor végeztem, már egyik cég sem tartott a munkámra igényt… Tele voltam becsvággyal, tenni akarással – ehhez képest ez nem volt a legjobb fogadtatás. Arról nem is beszélve, hogy azok a régi osztálytársaim, akik főiskolát végeztek, addigra már el tudtak helyezkedni. Én ott álltam nyár közepén, nősülés előtt, így kölcsönkértem édesapám Trabantját, és körbejártam Dél-Heves megye községeit, hogy munka után nézzek. Végül Kiskörén, az akkor még Vörös Hajnal névre hallgató szövetkezetben tudtak munkát adni nekem, növényvédelmi ágazatvezetőként. A cég sajnos nem sokáig működött már, és amikor elindult a felszámolása, jött három hónap munkanélküliség. Abban a szerencsés szituációban voltam, hogy már három helyről megkerestek állásajánlattal. Két és fél évig ezután a földhivatalban dolgoztam, de utána egyrészt hiányzott a szabad természet, és az anyagi lehetőségek is nagyon limitáltak voltak. Így párhuzamosan már növényvédelmi szaktanácsadással is foglalkoztam – előfordult, hogy hajnalban körbejártam a területeket, majd reggel nyolckor beültem a földhivatalba, fogadni az ügyfeleket.

A következő munkahelyem Kisköre térségében már egy kb. 2 000 hektárnyi szántóterülettel rendelkező cég volt, ahol a növényvédelmi feladatok mellett a tápanyag-utánpótlás, öntözés teendőit is megkaptam. Itt hat teljes szezont húztam le, a végén már több, mint 6 000 hektáron feleltem ezekért a munkákért. Az a terület, azok az idők megtanítottak arra, hogy menynyi pluszmunkára van szükség nehéz körülmények között – magas gyomnyomás, nehezen művelhető talajok, alacsony tápanyagszint –, a biztos jó eredmény ígérete nélkül.

 

Megtalálta a világcég is

– A termelésből aztán jött a világcég területi képviselői munkája.

–Nagyon jó kapcsolatot alakítottam ki már akkoriban is a növényvédőszer-gyártó, -kereskedő cégekkel, többek között dr. Kürti Antal, a DuPont képviselője is nagyon sokat segített az együttműködés során. Ő keresett meg később egy állásajánlattal, hogy Szolnok és Békés megyében legyek területi képviselő. Érdekesség, hogy a budapesti állásinterjúra eljött velem a feleségem és a kislányom is, aki megérkezésünkkor talált egy négylevelű lóherét a budapesti iroda parkolójában. Az állást megkaptam… 1999. június 1-jén kezdtem a DuPont-nál. Teljesen új élet következett. Családostól Szolnokra költöztünk úgy, hogy alig két embert ismertem összesen az egész városból. Ez egy hosszú és tartalmas időszak volt, amely alatt területi képviselőként dolgoztam, továbbá kezdetben cukorrépa, majd később rovarölő termékfelelősként is.

 

– Ma az FMC-nél dolgozik. Mi a pontos beosztása?

–2017. november 1. óta dolgozom az FMC-Agro Hungary Kft.-nél, az első 2 évben területi szaktanácsadóként, 2019. december 1. óta pedig a cég kereskedelmi igazgatójaként. A munkakör összetett, felöleli a területiképviselő-csapat vezetését és a termékfelelősi feladatkör mellett sok egyebet is.

 

– Nem hiányzik a területi munka?

–Dehogynem! Kevés idő van ma már erre, de szerencsére pár partnernél azért tudok időt szakítani területbejárásokra, néhány régi termelő manapság is keres szakmai kérdésekben. Emellett egy kisebb területen személyesen is gazdálkodom, tehát ott van lehetőségem a mindennapi gyakorlat fenntartására.

 

FMC-Agro Hungary Kft.
Jelenleg a hagyományos növényvédő szerek alkalmazása biztosítja a magas szintű iparinövény-termesztést

 

Nem csak készítményekben gondolkodnak

– Mit érdemes a jelenlegi FMC-ről tudni?

–Talán kezdjük azzal, hogy még mindig „kialakulóban” van a cég. Az egyik oldalról rendszeresen új pozíciók jelennek meg, új kollégákkal egészül ki a csapat. Termékoldalról fontos alapot ad a DuPont-tól áthozott termékportfólió, a már használható és az engedélyeztetés, valamint kutatás alatt álló termékeket is figyelembe véve. Az FMC-örökség is jelentős, bár a hatóanyag-kivonás kapcsán ez a termékkör talán jobban érintett. Komoly pozitívum, hogy a két cég egyesülése a kereskedelemben és működésben nagyon flottul ment, miközben az egységes termékportfólió és az arculat kialakításában úgy gondolom, már nagyon sokat haladtunk előre.

Folyamatosak a hatóanyag-felülvizsgálatok, fontos tennivaló a kivont termékek zökkenőmentes kivezetése, de a kulcs az, hogy a kivont szerek helyett minél gyorsabban alternatívákat kínáljunk. Akárhogy nézzük, jelenleg a hagyományos növényvédő szerek alkalmazása biztosítja a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer-ellátást, vetőmag-előállítást, magas szintű iparinövény-termesztést.

Emellett az új fejlesztések során nagyon sok új termék és új módszer, innováció is napvilágra kerül, amelyek a következő években megváltoztathatják a megszokott termesztéstechnológiákat. Az FMC például nagyon jelentős kutatásokat folytat a precíziós gazdálkodás témakörében is. Egy önfejlesztő, prediktív előrejelző rendszer kidolgozásába is komoly erőforrásokat fektetünk, ez akár rovarkártevők, akár gombafertőzések előrejelzésére is használható lesz.

 

– Hogy kell érteni azt, hogy önfejlesztő a rendszer?

– Ha elegendő mennyiségű és minőségű időjárási adatot, rovarkártevők gradációinak mért eredményeit visszük be a rendszerbe, akkor a szoftver az évjáratoknak megfelelően képes lesz a rovarok, gombabetegségek szignalizációjára.

 

– Visszatérve a készítményekre, az FMC mely területeken a legerősebb?

– Meghatározó termékeink vannak a gabona gyomirtásában a Granstar® család termékeivel, ez kiegészült a korai gyomirtásban alkalmazható Aurora® 40WG gyomirtó szerrel. A gabonák őszi gyomirtása egyre népszerűbb hazánkban, itt a Battle® Delta ad jó lehetőségeket a felhasználóknak. Kukoricában a Diniro® Gold az egyik legsikeresebb gyomirtó készítményünk, emellett jelentős szerepe van például az Expresstoleráns napraforgó állománykezelésében az Express™ 50 SX® gyomirtó szernek.

Az FMC jelentős szerepet játszik a rovarölő szerek piacán, repcetermesztők számára például az Avaunt® 150 EC rovarölő szert érdemes kiemelni. Sajnos ezen a területen egyre kevesebb készítménnyel dolgozhatnak a gazdák. A Coragen® 20 SC mind almában, mind az árukukorica védelmében kiemelkedő készítmény, amely magas hatékonyságot biztosít a megcélzott rovarok ellen, ugyanakkor a hasznos szervezetekre nem jelent veszélyt. Rovarölő szereinknél mikrokapszulázott termékeket is használunk, hogy alkalmazásukkal a lehető legjobb tartamhatást tudják a gazdák elérni.

Állományszárítás terén egyre kevesebb a lehetőség, a diquat hatóanyag már csak szükséghelyzeti engedéllyel használható, és a glifozát alkalmazásával sem érdemes már nagyon számolni. Az elmúlt évek vizsgálata alapján új alternatíva lett az Aurora® Sun, kereskedelmi csomagban, egyelőre csak napraforgóban.

 

FMC-Agro Hungary Kft.
A Coragen® 20 SC mind almában, mind az árukukorica védelmében kiemelkedő készítmény

 

Változóban a szakma

– A hatóanyag-kivonások sok fejtörést okoznak a szakmában. Ön hogy látja a jövőt ezen a téren?

–A neonikotonidok kivonása nagyon nagy űrt hagyott maga mögött, a repce termőterületének csökkenésében véleményem szerint ez is szerepet játszik. A klórpirifosz kivonása az FMC-t is komolyan érintette. A szakmának is nagyon hiányoznak ezek a készítmények. A rovarölő szerek területén kiemelkedő fontosságú a Cyzaypyr® hatóanyagú termékcsaládunk (Benevia®, Verimark®, Exirel®), amelyek napról napra új kultúrákban kapnak engedélyt, széles hatásspektrumukkal, magas hatékonyságukkal fontos hiánypótló termékek a jelen és a jövő számára.

 

– A biostimulátorok piaca felfelé ível. Ön hogy látja ezt a szegmenst?

–Magyarországon nagyon komoly választék van a levéltrágyák és biostimulátorok terén. Fontos tisztázni azt, hogy nem minden esetben és minden problémára vethetők be ezek a készítmények, ugyanakkor nagyon sok stresszfaktor kezelésére jó megoldást adhatnak. Az FMC-nél a Növényegészségügyi Üzletág kiemelt szerepet kap a fejlesztések területén. Kiemelkedően magas minőségű levéltrágyák, a lehető legteljesebb hatóanyag-összetétellel rendelkező növénykondicionáló termékek (RhizoMagic), biológiai elven működő növényvédő szerek a fő alkotóelemei az ehhez tartozó termékkörnek.

 

– Mennyire van felkészülve a szakma arra, hogy a klímaváltozás miatt jelentkező új betegségek, károsítók ellen gyorsan és hatékonyan fellépjen?

–Magyarországon nagyon jó színvonalon működik a szakmánk ezen a területen. Nagy kérdés, hogy van-e megfelelő készítmény vagy megoldás egy-egy új probléma megoldására. Szükséghelyzeti engedélyekkel átmenetileg a szakhatóság, véleményem szerint, nagyon hatékonyan kezeli a nehéz helyzeteket, de a szakma előnye egyre kisebb a jelenlegi és a jövőben fellépő károsítók elleni küzdelemben.

 

– Milyen érdekes feladatok állnak még a szakma előtt?

–Érdekes például a drónok helyzete. Nagyon sokan szeretnének már ezekkel permetezni, de meg kell majd találni azt a helyet a technológiában, ahol valóban hozzáadott értéket képviselhet ez az eszköz. Kínában például 15-20 millió hektárt kezelnek drónnal, elsősorban a rizstermesztésben, kihasználva a kisparcellák és a változatos körülmények adta lehetőségeket.

 

– A növényvédős szakma jövőjéről mit gondol?

–Javul az egész agrárium társadalmi elfogadottsága, de a generációváltás sosem egyszerű. Ezt most azonban támogatja az, hogy nagy mennyiségű új innováció került az ágazatba, akár a gépeket, precíziós gazdálkodást, drónokat, növényvédelmi megoldásokat vizsgáljuk. Ez vonzó a fiatalok számára. Akit érdekel, találhat benne sikerélményt – én optimistán tekintek erre a folyamatra.

 

Ez is érdekelheti: Tudósítás egy FMC-konferenciáról.

 

SZERZŐ: FODOR MIHÁLY

 

FMC