fbpx

Tudta? Az EU burgonyagyárait tavasszal Egyiptom eteti

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 29.

Idén februártól májusig Egyiptom látta el alapanyaggal a holland és belga burgonyafeldolgozókat. Az afrikai ország termelői, kereskedői úgy vélik, a jövőben ez egyre gyakrabban és egyre hosszabb időre meg fog ismétlődni.

krumpli
A korai krumpli Európa-szerte kincs (forrás: dutchmeadowsfarm.com)

Csökkenő uniós termelés

Az EU burgonyatermelése 2000 és 2020 között 27 százalékkal csökkent a Bizottság adatai szerint. Az unión belül leginkább a németek és franciák látják el áruburgonyával a többi tagállamot, míg vetőburgonyával alapvetően Hollandia szolgál. Ezekből a burgonyákból a közösség némi kereskedelmi többlettel is rendelkezik. Ezzel szemben kora tavasszal behozatalra szorul újburgonyából, aminek a 70 százaléka (mintegy 230-250 ezer tonna) Egyiptomból érkezik.

Egyiptom büszke rá, hogy idén februártól májusig itteni burgonyából működtek a holland és belga burgonyafeldolgozók. A helyiek úgy vélik, a jövőben ez egyre gyakrabban és egyre hosszabb időre meg fog ismétlődni. Yassen Abdelhay, az egyiptomi Arafa Group exporttanácsadója szerint az összes európai burgonyafeldolgozó beszerzési nehézségekkel küzd. Egyre nehezebb biztosítani az élelmiszeripar folyamatos működéséhez szükséges alapanyagot.

A folyamatos üzemelés gátjai

  • Éghajlatváltozás: Gyakoribbak a hosszú, forró, száraz nyarak, ami 10 év távlatában is jelentős hozamcsökkenést eredményezett Európában.
  • Vízhiány: Északnyugat-Európa korábban nem ismerte az aszály fogalmát, ezzel 2019 óta gyakran kell szembesülnie. Nem beszélve a spanyol burgonyatermelőkről, akik egyre nehezebben férnek hozzá az öntözővízhez. A víz költséges erőforrássá vált.
  • Szerkivonás: Az EU-ban nemcsak a termelés, de a raktározás is kihívásokkal küzd, mióta a gázosodó, klóros anyagokat száműzték. A csírázásgátló szerek illóolajos alternatívái közel sem olyan hatékonyak, mint a 2020-ban kivont klórprofám volt.
  • A nitrátok talajban való feldúsulása miatt egyre problémásabb a műtrágyák használata. A nitrátszabályozás éppen az EU legnagyobb termelőinél okozhatja a legnagyobb terméskiesést. Ha a betakarítás kitolódik október 1. után (mint idén is), akkor a következő szezonban kijuttatható nitrogén mennyisége lényegesen kevesebb lehet.
  • Magas költségszint: Az EU-ban drága az energia, de úgy szólván minden, ami a termeléshez kell. A jelenlegi termelői árak viszont alig fedezik az áruelőállítás költségeit. Kalászosokat termelni sokkal kevésbé kockázatos, mint burgonyát – már csak a befektetett tőke miatt is –, ez választás elé állítja a gazdálkodókat.
  • Minőségi gondok: A fentiek együttesen minőségi problémákban testesülnek meg. A megtermelt krumpli rosszabbul tárolható, de vonakodnak is raktározni a terméklánc szereplői. Ez ősszel túlkínálathoz, tavasszal hiányhoz vezet.

Feldolgozott termék import alapanyagból

Abdelhay szerint az EU burgonyafeldolgozói mindezek ellenére jó globális piaci részesedéssel rendelkeznek. A hasábburgonya és burgonyachips exportja Hollandiában és Belgiumban is nőtt az elmúlt évben. Ehhez azonban az kellett, hogy február és május között Egyiptomból vásároljanak alapanyagot. Ugyanebben az időszakban kínálja portékáját Marokkó is. A spanyol termelés korai fajtái a vízhiány miatt kerülhetnek ki a beszerzői kosárból

Abdelhay természetesen az egyiptomi krumplit méltatja: „Az itteni burgonya minősége kiváló a homokos talaj miatt. Másodszor: hatalmas mennyiség áll rendelkezésre a legjobbkor: január 1-től június végéig. Egyiptom betartja az EU minőségi szabványait. Végezetül, de nem utolsó sorban: az egyiptomi fajtákhoz jó áron lehet hozzájutni.”