fbpx

Kínálgatják a fehéroroszok a káliumot, kérdés, kéri-e Európa

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 05.

Fehéroroszország a világ harmadik legnagyobb műtrágyagyártója Kanada és Oroszország után. Szükségük lenne az ebből származó exportbevételre és nekünk is a káliumműtrágyára, de nagyon elmérgesedtek a kapcsolatok.

Belaruskali vagon
Litvánián keresztül már két hónapja nem működik az export (forrás: d39raawggeifpx.cloudfront.net)

Nagyon adná a műtrágyát

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök szerint a kálium piacát nem érinthetik szankciók. A maga részéről április 6-tól engedélyezi a káliumműtrágyák kiszállítását – közölte a RIA hírügynökség szerdán egy kormányhatározatra hivatkozva.

Fehéroroszország a világ harmadik legnagyobb műtrágyagyártója Kanada és Oroszország után, az állami tulajdonú Belaruskali pedig a világ második legnagyobb káliumtermelője. (Lásd februári cikkünket: Nemcsak a nitrogénnek, a káliumnak és a foszfornak is annyi.) Az export engedélyezése a Belaruskalinak és a Belarus Potash Co-nak érthető, de furcsa válasz annak tükrében, hogy Washington április 1-ig adott határidőt e cégek amerikai partnereinek, hogy felszámolják üzleti tevékenységüket a fehérorosz vállalkozásokkal.

Ódzkodunk elfogadni

Továbbá az Európai Unió is március elején szigorította a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat, ennek keretében teljesen betiltotta a kálium, az acél és a fa innen származó importját. (Képzelhetjük ennek hatását az építéssel járó pályázatok megvalósítási költségeire.) A tengerparttal nem rendelkező Fehéroroszország korábban Litvánia balti-tengeri kikötőjén, Klaipédán keresztül indította útnak szállítmányait. Vilnius már február 1-től nem enged át fehérorosz küldeményeket az idevezető vasútvonalon. Ám Vlagyimir Putyin orosz elnök még a háború kitörése előtt megígérte Lukasenka fehérorosz elnöknek, hogy Szentpéterváron keresztül kihajózhatja a mezőgazdaság számára fontos termékeit.

Az EU és Fehéroroszország kapcsolata 2021 nyarán romlott meg több lépcsőben. Csúcspontját a novemberi migrációs válsággal érte el. A kölcsönös szankcionálások már ősszel megkezdődtek, ennek keretében ragadt bent a fehérorosz exportra szánt lengyel alma is az uniós közösségben. Ezért lehet viszonylag olcsó most az alma a magyar boltokban is.