fbpx

A moldáv kajszi négyötöde az EU piacán talált vevőre

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 16.

Moldova hatalmas rekordot döntött a kajszibarack exportjában. Sajnos vagy sem, de az export több mint 80%-a az EU-ban landolt. Pár év leforgása alatt jutott el idáig a moldáv termelés.

kajszi csomagolás
Megtanultak EU-konform módon termelni és csomagolni (forrás: ionex.md)

83% az EU-ba

A moldáv szilva és szőlő után bele kell törődnünk, hogy a moldáv kajszi is megjelent az unió piacán, és ahol csak tud, kihasít magának egy kis szeletet. Idén 12 ezer tonnával hatalmas csúcsot döntöttek a kajsziexportban, és ebből több mint 10 ezer tonna az EU piacára érkezett. Elsősorban Lengyelországba, Horvátországba, Hollandiába, Németországba és Szlovéniába szállítottak a moldovai kereskedők.

2019-ben még a kajszibarack 85%-a az eurázsiai vámunióban talált vevőre. Ekkoriban alig 6 ezer tonnát tudtak eladni, ebből nagyjából két-két ezer tonna jutott az orosz és az ukrán piacra, bő ezer tonna a fehéroroszoknak és nagyjából 500 tonna Romániába. 2022-ben még mindig csak szűk egy 7 ezer tonnás kivitelnél jártak, de az export java már két országban, Ukrajnában és Romániában landolt.

Teljes átállás

Az EU és a Moldovai Köztársaság 2014 júniusában társulási megállapodást írt alá, és a megállapodás 2016 júliusa óta teljes mértékben hatályos. Azóta az itteni vállalkozások egy része komolyan készül az EU piacára.

Az Ionex Trans gyümölcstermelő és -exportőr cég szintén jelentős erőfeszítéseket tett az Európai Unió piacára való kijutás érdekében. „Ez egy hosszú, hatéves út volt számunkra. Az EU piacán keresett fajtákat telepítettünk, megszereztük a GLOBALG.A.P. és GRASP tanúsítványokat, és teljesen lecseréltük a kajszi csomagolását. Ennek eredményeként már méltányos árat kapunk gyümölcseinkért. Idén a németországi LIDL-nek adtunk el tálcás kajszibarackokat. Igyekszünk megjelenni az EU kiskereskedelmi láncaiban a minőségi szilvánkkal és szőlőnkkel is” – mondta Ion Ionas, az Ionex Trans SRL vezetője.

Victor Cazacu, a ProInedit SRL igazgatója is büszkén újságolja, hogy idén teljesen áttértek a fából készült és kartondobozokra, valamint költöttek a márkaépítésre is. A fejlesztések révén a kajsziexportjuk több mint 80%-a el tudta érni az EU-t.

Közelítik a magyar kajsziterületet

A kajszibarack iránti növekvő nemzetközi keresletre reagálva a moldovai termelők jelentős kertészeti beruházásokat hajtottak/hajtanak végre. 2020-ban 3500 hektáron termelték a sárgabarackot, idén pedig már 5000 hektárt foglal el a gyümölcs. Összehasonlításképp: a magyar kajsziterület közel 6000 hektár.