fbpx

Elindult a „kis” feldolgozóüzemi pályázat

Írta: Szerkesztőség - 2024 augusztus 15.

Már benyújthatók a támogatási kérelmek az 50 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett „Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása” című felhívásra.

szörpök
Kisüzemi szörpök (forrás: tulipankucko.hu)

Maximum 200 millió forint támogatás

A pályázat keretében élelmiszer, bor, takarmány előállítása vagy éppen a mézkiszereléshez, gyapjúfeldolgozáshoz kapcsolódó fejlesztések is támogathatók. A pályázók a nagyobb, komplexebb projektekhez képest kevesebb kötelező vállalással, és könnyített feltételekkel juthatnak legfeljebb 200 millió forint támogatáshoz (KAP-RD04a-RD04b-2-24 – Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása).

Pályázni lehet épületek kialakítására, felújítására; új eszközök, gépek beszerzésére; új technológiai rendszerek kialakítására, valamint az energetikai korszerűsítésekre is. A fejlesztésekhez kapcsolódóan az alap támogatási intenzitás 50 százalék, de ez bizonyos esetekben 70 százalékig növekedhet. A támogatási összeg 25 százalékáig, de legfeljebb 50 millió forintig előleg is igényelhető a projektekhez.

Ősszel és tavasszal is

Az első benyújtási szakasz augusztus 13-tól augusztus 26-ig tart, ezt követően azonnal megnyílik egy második benyújtási szakasz, ami szeptember 9-én zárul. Lesz még egy tavaszi pályázási időszak is, amikor két ütemben, rögtön egymás után március 11. és április 7. között lehet a beruházási tervekhez támogatást igényelni.