fbpx

A légi védekezések 2013. évi tapasztalatairól… – 2

Írta: Szerkesztőség - 2014 január 27.

Fejér megye északkeleti tájain, az Ercsitől Újbarokig és Biatorbágytól Kápolnásnyékig húzódó területeken, kilenc község határában, 5 300 hektáron gazdálkodik a Keve Csoporthoz tartozó három gazdasági társaság. Az itt folyó munkáról Tóta Nándor, a növénytermesztés vezetője adott rövid ismertetést lapunknak a baracskai központban.

Bár jó talajokon, alapvetően intenzíven gazdálkodnak, az őszi kalászosokkal, kukoricával, napraforgóval, repcével és borsóval bevetett táblákat igen gyakran sújtja csapadékhiány. Különösen így volt ez az idén, amikor július első dekádjától nyolc hétig egy csepp sem esett.

A növényvédelemre minden kultúrában nagy figyelmet fordítanak, légi védekezésre leggyakrabban a repcében és a napraforgóban kerül sor. Mivel saját önjáró hidas szántóföldi permetezőgépeik is vannak, a repce tavaszi többszöri permetezését és a napraforgó első állományvédelmét általában ezekkel végzik.

 

 

A napraforgó második gombaölő szeres kezelését és mindkét kultúra állományszárítását azonban már csak légi úton képesek a kellő időben, megfelelően teljesíteni. Esetenként a kukoricabogár imágója elleni nyári permetezéseknél is számítanak állandó partnerük, az Albatrosz 97 Kft. kifogástalan minőségű, szakszerű munkájára. Sokéves korrekt kapcsolatuk a kölcsönös bizalmon és megbízhatóságon alapul.

Tóta Nándor meggyőződése, hogy a több ezer hektár szántóföld növényvédelmében a nagy teljesítményű földi gépek mellett sem nélkülözhetik a helikoptert, mert felázott talajon, vagy hirtelen fellépő kártevő vagy kórokozó veszélye esetén csak ez jelenthet biztonságot. Az is szempont lehet, hogy a hidasokat kiszolgáló többfőnyi munkaerőt szükség esetén más munkára irányíthatják. Mint mondja, egy nagy gazdaságban különösen ésszerűen kell a gépparkot kihasználni, s a szakember felelőssége, hogy mikor melyik mellett dönt, a rendelkezésre álló idő, a munkahatékonyság és a kívánt biológiai hatásosság függvényében.

Nehézséget jelent a légi védekezésnél előírt túlzott és szerinte sok esetben felesleges adatszolgáltatás (pl. blokkazonosító) és a különféle adminisztráció, mert a kért adatok egy része előre pontosan nem is tudható, legfeljebb becsülhető, tervezhető. Egyetért a légi védekezések szigorú és ellenőrzött eljárásrendjével, hiszen környezetünk és az abban élők életéről, egészségéről van szó, de úgy érzi, a földi gépekhez viszonyítva aránytalan a szabályozás szigora, holott ott gyakrabban adódnak problémák a munka során. Különösen a kisgazdaságokban, amelyek nem állnak olyan szigorú kontroll alatt, és e tekintetben a hatóság számára is kevésbé elérhetők.