fbpx

Zalai körkép, a napközbeni meleg idő kedvez a vetéshez

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 30.

A tritikálé- és zabföldeken is megkezdődtek a tavaszi vetési munkák, miközben a tavaszi árpa, valamint a búza felét már elvetették Zala megyében – közölte Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

 

Mezőgazdaság, szántóföldi növénykultúrák
A tavaszi mezőgazdasági munkák jól haladnak (Fotó: Pixabay)

 

A tervek szerint Zalában

1700 hektáron tavaszi árpát, ezer hektáron tavaszi búzát, 6000 hektáron szóját vetnek. Kétezer hektáron lucernát, kölest, pohánkát, olajtököt, kisebb területen pedig cukorrépát, burgonyát, zabot, borsót termelnek majd – ismertette a tervgazdálkodás fő számszaki adatait az elnök.

Tavasz végén 7800 hektáron napraforgó, 25 700 hektáron pedig kukoricamag kerül a földbe.

 

Az őszi hónapok szántóföldi munkáinak értékelése

A szántóföldi növénykultúrákat közel 50 ezer hektáron vetették el: 16 390 hektáron repcét, 25 670 hektáron őszi búzát, 420 hektáron rozst, 4500 hektáron őszi árpát nevelnek, míg a tritikálé vetésterülete 1765 hektár.

A vetések 40-50 százaléka jónak, 20-30 százaléka közepesnek minősíthető a megyei szakember szerint. A gazdálkodók repcéből nem jelentettek kipusztulást, de a késő őszi vetésű búzák nehezen bokrosodnak, és jelentős az állományok gombás fertőzöttsége.

 

Mezőgazdaság, szántóföldi növénykultúrák
A sok csapadéknak már nyoma sincs, a talaj előkészítési munkák időarányosan haladnak (Fotó: Pixabay)

 

A belvíz gyakorlatilag eltűnt

Az őszi és koratéli sok csapadék miatt vízzel telített talajok felső rétege már kiszáradt, így a gazdálkodók jól haladhatnak a talaj előkészítésekkel.

A repcék és őszi kalászosok fejtrágyázását már befejezték, a vetésekkel párhuzamosan zajlik a gombák elleni védekezés.

A szélsőségesen változó időjárás nem tesz jót az őszi állományoknak és a vetéseknek, hajnali fagyok és a szeles időjárás pedig megnehezíti az aktuális növényvédelmi munkákat, stresszhelyzetbe hozza a kultúrnövényeket.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc