fbpx

Egész jó az idei szilvatermésünk

Írta: Szerkesztőség - 2024 augusztus 14.

Korán kezdődött a szilva betakarítása, de a NAK és FruitVeB szerint az elmúlt 4 év átlagától jobb termés várható idén. Az exportpiacokon viszont már alig tudunk labdába rúgni.

szilva betakarítás
Idén az átlagosnál jobb szilvatermésünk van (fotó: Horizont Média)

Csökkenő tendencia a termelésben

Magyarországon 2024-ben hozzávetőleg 6 ezer hektáron termelnek szilvát. A legnagyobb termőterülettel rendelkező vármegyénk Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, ahol jelenleg a szilvafák közel 30%-a található. Jelentős termőterülettel rendelkezik még Bács-Kiskun és Pest vármegye is, együttesen több, mint a teljes termőterület 60%-át adják.

Az utóbbi években a tavaszi fagyok, a virágok megfázása, a méhek elmaradása, a gyenge termékenyülés egyre nagyobb terméskilengéseket okoznak, így kiszámíthatatlanná vált a termelés és a piac. Az elmúlt 4 évben – nagy ingadozással – átlag 45 ezer tonna körüli szilvatermést takarítottak be a hazai ültetvényeken. 2020-ban 24 ezer tonnát lehetett lerázni/leszedni a fákról, míg 2022-ben a 60 ezer tonnát is meghaladta a termés.

Idén a fagykár és hideghatás következtében a megszokottnál nagyobb mértékű gyümölcshullás volt megfigyelhető. A legnagyobb problémát jelenleg a szárazság és a légköri aszály okozza, ami visszafogja szilva növekedését. Egyes érzékeny fajták szinte a fán aszalódnak meg. A betakarítás 2-2,5 héttel korábban kezdődött, de így is 50-60 ezer tonna közötti mennyiségre lehet számítani a NAK és FruitVeB szerint. A pontos becslést nehezíti, hogy termőkörzetenként és fajtánként rendkívül heterogén a termés.

Visszaszorult az export

A magyar szilva termőterülete folyamatosan csökken: tíz évvel ezelőtt még közel 8 ezer hektárral rendelkeztünk. A legnagyobb területen termelt fajták közé tartozik a Katinka, a Cacanska lepotica, a Cacanska rana, a Bluefree, a Stanley, a President és a Top-sorozat fajtái. A termés bő fele a feldolgozóiparba kerül (hazai vagy esetlegesen külföldi, utóbbi döntően német), szűk fele pedig hazai és kisebb hányadban külföldi frisspiacon értékesül.

A szilva korábban jelentős exportcikkünk volt: 2020 előtt jellemzően 8–12 ezer tonnát exportáltunk, azonban az utóbbi három évben (a jelentős terméskiesések miatt) 2–4 ezer tonna közé korlátozódik a kivitt mennyiség. A szilvaimportunk nem jelentős, az utóbbi öt évben 1-2 ezer tonna között mozgott.

A minőségi termesztés érdekében sok még a tennivaló, ami részben egyetemi és kutatóintézeti feladat, de a termelők együttműködése is nélkülözhetetlen a gyakorlatban használható eredményekhez. Az eddig elért megfigyelésekről számoltak be a szakemberek a Cegléden megrendezett szilvafajta-bemutatón is.

Lásd még a témában:

A szerb szilvatermelőknek sem felhőtlen a kedvük

Egy gyümölcs, amit feldolgozva szeretünk: a szilva