fbpx

Bizakodó hangulatban telt a második negyedév

Írta: Szerkesztőség - 2024 augusztus 09. -Hirdetés

2024 második negyedévében kissé tovább javult a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek helyzetértékelése az MBH AgrárTrend Index alapján. Csak a kukorica és a tojás termékpályán volt pesszimista a hangulat. Az agrárium szereplőit az aszály, a fogyasztás vártnál lassabb bővülése és a hektikus árak aggasztják a leginkább.

napraforgótábla
A napraforgó lesz az idei év legjövedelmezőbb szántóföldi növénye
(fotó: Horizont Média)

Alapvetően bizakodó volt a hangulat

Az MBH AgrárTrend Index értéke 2024 második negyedévében – lényegében az aratásra – 33,9 pontra erősödött a 48 pontos skálán. Az eddigi legmagasabb érték a 2024 első három hónapjában mért 33,7 pont volt. A mostani szint az előző év betakarítási időszakát 2,9 ponttal múlja felül.

 MBH AgrárTrend Index
Forrás: MBH Bank

Az egyes termékpályák egymáshoz viszonyítva is sokkal egységesebb képet mutatnak, nincsenek kiugró, illetve a többihez képest sokkal gyengébben teljesítő alágazatok – mutatott rá Héjja Csaba,az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának stratégiai elemzője. A minden ponton stabil ár- és jövedelmi viszonyokat jelentő 35 pontot ezúttal is a sertés és a baromfi termékpálya haladta meg, de több termékpálya is közel került hozzá.

Az állati termékpályákon nagyobb az elégedettség

Az állattartásra épülő termékpályák helyzetértékelése pozitívabb a növénytermesztőkénél, ami köszönhető a nyári grillszezon forgalomnövelő hatásának, a magas értékesítési áraknak, a húsipar jó exportteljesítményének. A marhatartásban, illetve a tehenészetekben érződik némi aggodalom a tömegtakarmányok rendelkezésre állása miatt (aszály), a baromfihús piacán az erősödő piaci konkurencia (francia és kínai víziszárnyas-termelés) és az árcsökkenés miatt. A tojás ágazat az első negyedévben még az élbolyban szerepelt, mostanra a romló jövedelmezőség okán kifejezetten pesszimista hangulat uralkodott el a termékpályán.

Termékpályák MBH AgrárTrend Index
Forrás: MBH Bank

A kukorica az utolsó helyre csúszott

Az árpa és a búza aratása befejeződött, a termésátlagok országos szinten erős közepesek, az árak hullámzóan alakultak eddig. Jó időben leszerződve ezek a növények is profitot termelhettek. A napraforgó potenciális termését csökkenti a csapadékmentes, hosszan tartó meleg időjárás, de nem annyira, mint a kukoricáét. Jó jövedelmezőséggel lehetett lekötni az idei termést.

A kukorica a sor végén kullog (ez hagyományosan a gyümölcságazat pozíciója szokott lenni), az aszály aggasztja a termelőket. Jelenleg hektáronkénti 6-7 tonnás országos átlagterméssel lehet számolni, ami az ideálisan elérhetőnél 15-20 százalékkal alacsonyabb. A hazai ellátás mindenképpen biztosított, de tény, hogy az ágazati szereplők borúsan tekintenek a jövőbe.

Az elmúlt időszak árváltozékonyságát látva sokan kivárnak az értékesítéssel. E tekintetben meghatározó lehet az amerikai elnökválasztás tőzsdékre gyakorolt hatása, ami többek között az olajár változása révén hathat ki a terménypiacokra – mutatott rá az elemző.

MBH Agrár
Az MBH Bank elemzői a legtöbb termékpályáján bizakodást látnak az ágazati szereplők körében
(fotó: MBH Bank)

Derűs hangulat a gyümölcstermelésben

Idén nem voltak jelentős fagykárok, így jobb terméseredmények születtek/születnek a gyümölcstermesztésben. Helyenként a munkaerő-ellátottság is javult, és az árak is kedvezőbbek a lengyelországi fagykárok nyomán kialakult keresleti piacon. Így a termékpálya sok negyedév után elmozdult végre az MBH AgrárTrend Index utolsó helyéről.

A száraz, meleg időjárás hatására idén mindenhol korábban kezdődik a szőlőszüret, erősödőben van a vendéglátás és a turizmus, zajlik a fesztiválszezon, nő a borászati termékek iránti kereslet. A korábban akadozó palackellátás is folyamatos. A szőlőkben idén is bőven volt küzdelem a kártevőkkel, de jónak ígérkezik az idei évjárat. Az ágazat optimista a jövőt illetően.

Segít a pályázat

A magyar élelmiszer-gazdaság túl tud lendülni a nehéz időszakokon, de bőven van még tennivaló a hatékonyság és a versenyképesség növelése terén – fűzte hozzá Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója a második negyedéves MBH AgrárTrend Indexhez. Ebben kulcsfontosságúak az idén megnyíló beruházási pályázatok. Most egy 1500 milliárd forintos beruházási csomag indul el, ami hozzávetőleg 3000 milliárd forint értékű fejlesztést generálhat – hívta fel a figyelmet.