fbpx

50 millió forint támogatás erdészeti csemetekertek gépbeszerzésére

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 02.

Az erdő érték. 2018-ban 9 százalékos dráguláson mentek át az ebbe a művelési ágba tartozó földek az OTP Termőföld Értéktérképe szerint. A faállomány fenntartásához, fejlesztéséhez azonban folyamatos utánpótlásra van szükség, ezért a csemetekertek beruházásaihoz most pályázatot hirdetett meg az irányító hatóság.

 

 

Megjelent a csemetekertek gépbeszerzését segítő pályázati felhívás, melynek keretében 50 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz lehet jutni. A megítélt összeg fele előlegként érkezik. A támogatás keretösszege 1 milliárd forint, az irányító hatóság 100-150 jelentkezővel számol.

A támogatás benyújtására 2020. szeptember 1. és 2021. július 20. között van lehetőség. Az első bírálati szakasz szeptember 8-án zárul!

 

Mit lehet vásárolni?

Támogatják a traktorok (1 db 100 kW teljesítményt alatti és 1 db 20 kW teljesítmény alatti) beszerzését, a terület- és talajelőkészítés gépeinek, illetve a növényvédelem és a szaporítóanyag-termesztés gépeinek megvásárlását. A támogatás kiterjedhet a projekt-előkészítésre és -menedzsmentre, illetve térinformatikai szoftverek megvásárlására is. Építkezni nem lehet a megítélt pénzből. A beruházásoknak szigorúan az erdészeti szaporítóanyag-termesztést kell szolgálniuk.

A projektet megkezdeni csak a benyújtást követően lehet, a végrehajtására 24 hónap áll rendelkezésre.

 

Bírálati szempontok

A legfontosabb szempont, hogy a jelentkező árbevételének minél nagyobb hányada erdészeti szaporítóanyag értékesítéséből származzon, és már több éve ezzel foglalkozzon. Fontos, hogy az igénylő rendelkezzen csemetekerti engedéllyel és tagja legyen az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanácsnak. Nagyon előnyös, ha három évre előre szóló értékesítési szerződései is vannak.

Sok pont jár szélfogó fasor telepítésére és a keletkező zöldhulladék, faapríték felhasználásáért (saját komposztálótér vagy átadás komposztáló telep vagy biomassza-erőmű részére).

Figyelem: a kedvezményezettnek vállalnia kell, hogy a pályázat fenntartási időszaka alatt (5 év) nem bocsát el dolgozót. A munkavállalók létszámát a benyújtást megelőző naptári év foglalkoztatotti átlaglétszáma adja. Ha a foglalkoztatotti létszám növelését is vállalja, akkor 10 pontot kap. A megvalósítás helyszínének szintén jelentősége van a kapható pontok szempontjából.

További részletek itt.