fbpx

Nagyon rossz hír a gazdáknak is, ha kevesebb a bioüzemanyag

Írta: Kohout Zoltán - 2022 április 12.

Ha megszűnne a bioüzemanyag hazai, kötelező bekeverése, akkor a hiányzó részt kőolajjal kellene pótolni, ami közvetlenül megnövelné Magyarország kőolajimport-igényét. Ugyanakkor a bioetanol és a biodízel még hasznot is hozna a magyar (mező)gazdaság szereplőinek, a bekeverés megszüntetése pedig továbbgyűrűző károkat okoz a gazdaságnak – derül ki a szakszövetség közleményéből.

termőföld

Most még nagy üzlet a gazdáknak is

Magyarország az Európai Unió a világ számos fejlett gazdasági térségéhez hasonlóan évtizedek óta sikeresen alkalmazza a közlekedésben a biokomponenseket. Ezek a helyi alapanyagból készülő, helyben előállított oktánszámemelő adalékok a közlekedéshez kapcsolódó üvegházhatású gázkibocsátás (ÜHG) csökkentésének legolcsóbb eszközei. Emellett az érintett feldolgozóipar alapanyagigénye hatalmas és jövedelmező üzlet a magyar iparinövény-termesztőknek. Például a kukoricásoknak, akiktől évente durván 1 millió tonna nyersanyagot vásárol fel az iparág.

Hazánk függetlenségében is szerepe van!

A magyar állam bő két éve vezette be az 95-ös üzemanyag-kategóriában az E5 5% helyett a magasabb, E10 10%-ot nem meghaladó bioüzemanyag-tartalmú üzemanyagot. Így a helyben előállított biokomponenst az olajfinomítóban keverik be a fosszilis olajból készülő üzemanyagokba, és így szállítják ki azt a benzinkutakhoz. kúthálózatokba. Döntő fontosságú tény, hogy mivel a bioüzemanyagok nem kőolajból, hanem megújuló eredetű alapanyagokból készülnek, a felhasznált mennyiségük csökkenti Magyarország olajimport-függőségét! Ez éves szinten durván félmillió tonna(!) kőolaj behozatalát váltja ki. Ha tehát megszűnne a bioüzemanyag hazai bekeverése, akkor a hiányzó részt kőolajjal kellene pótolni. Ez közvetlenül megnövelné Magyarország kőolajimport-igényét – írja a Magyar Bioüzemanyag Szövetség (MBSZ). A közleményt az orosz–ukrán háborús helyzet miatt felmerült energiabiztonsági és energiaár-kérdések kapcsán adták ki.

kukorica

Drágulás? A bio-komponensnek árszabályozó szerepe is van!

De nemcsak hazánk stratégiai olajfüggősége a porbléma azzal, ha megszűnik a kötelező bekeverés. Az elmúlt 6 hónapban a kőolaj árának emelkedésével párhuzamosan rendkívüli áremelkedés volt megfigyelhető az üzemanyagok kapcsán is. Magyarországon hatósági árszabályozás is életbe lépett. Ugyanekkor a hazai előállítású bioetanol árszintje stabil maradt. A kötelező bioüzemanyag-bekeverés fontos előnye, hogy a biokomponenseknek árstabilizáló szerepe van! Ez fontos eszköz a fogyasztói árak kontrollálására. (Az USA-ban például a fogyasztók és belföldi gazdaság érdekében a bekeverési arányt növelni készülnek.)

A takarmányimport-függőséget is csökkenti

És még mindig nincs vége az előnyöknek. Az etanol és biodízel előállítása során ugyanis magas hozzáadott értékű, mással nem helyettesíthető társtermékek keletkeznek. Egy tonna bioüzemanyag mellett 1 tonna GMO-mentes állati fehérjetakarmány is keletkezik, amely jelentős takarmánypiaci pozíció és potenciál Magyarország számára. Az olajfüggőség csökkentése mellett tehát a hazai és EU-s fehérjeimport-függőség csökken, ami kedvező helyzetbe hozza az állattartókat és a takarmányalapanyag-felhasználókat egyaránt. (Ezen kívül a biofinomítók további élelmiszer-, takarmány-, vegyi-, gyógyszer- és papíripari alapanyagokat, összetevőket, alacsony ÜHG-kibocsátású metanolt, glicerint, olajat, biogázt és szerves talajjavítót is előállítanak.)

A Magyar Bioüzemanyag Szövetség osztozik a kormány ellátásbiztonsággal és a növekvő energiaárakkal kapcsolatos aggodalmain. Emlékeztetnek: e rendkívüli helyzetben is készek az együttműködésre, ahogy azt a COVID járvány alatt i, amikor soron kívül és nagy mennyiségben biztosították a fertőtlenítő anyagok gyártásához szükséges etanol mennyiségét – írja az MBSZ közleménye.