fbpx

Ez már súlyos: Oroszország a bangladesi krumplira számít

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 március 11.

Oroszország hirtelen elnézőbb lett a növény-egészségügy terén. Tárt karokkal várja az üzbég paprikát, az azeri paradicsomot, sőt, a bangladesi krumplit is. De még a Boszporuszt korábban lezáró törökökre is számít az ellátásban.

krumpli
Az egyik legfontosabb alapélelmiszer (fotó: Horizont Média)

Kevésbé protekcionista a növény-egészségügy

Oroszország fő állat- és növény-egészségügyi hatósága, a Rosselkhoznadzor egy sor korábbi, a zöldségek importjára vonatkozó tilalmat feloldott. „A döntést az alábbi országok nemzeti karantén- és növényvédelmi szervezetei által szolgáltatott, a regionalizációt lehetővé tévő információk, valamint a megtett növény-egészségügyi intézkedések alapján hoztuk meg” – közölte a szervezet.

Ezek szerint mostantól korlátozások nélkül léphet orosz területre

  • a paradicsom Azerbajdzsánból és Örményországból;
  • a paradicsom és paprika Fehéroroszországból, Üzbegisztánból, Kazahsztánból, Kirgizisztánból és Türkmenisztánból;
  • a paradicsom, paprika, cukkini és padlizsán Törökországból, valamint
  • a burgonya Egyiptomból és Bangladesből.

Bangladessel szemben hét év után oldották fel a behozatali tilalmat, amit korábban növény-egészségügyi problémákra hivatkozva vezettek be. Nem nehéz összefüggést találni a háború okozta zöldség-gyümölcs hiány és megengedőbb importszabályozás között.

Nagyon számítanak Törökországra

Ugyanakkor feltűnő a sorban Törökország, hiszen ez korábban lezárta a Boszporuszt és a Dardanellákat az orosz hadihajók előtt. A közel-keleti ország azonban fontos beszállítója az orosz piacnak. Ebben a cikkben írtunk róla, hogy százával torlódnak a török kamionok az ukrán, orosz és fehérorosz határokon a háború miatt. Múlt hét vasárnap azonban Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon egyeztetett egymással. A jelek szerint nemcsak az ukrán és orosz külügyminiszterek törökországi találkozóját sikerült március 10-re tető alá hozni, hanem a törökök zöldségexportját is megkönnyítették.